Rörö Öl växer och flyttar till hamnen

Thomas Alm var i helgen på Porterfestivalen, nu är han hemma igen och brygger mer öl. Foto: Peter Lindh

Lilla Rörö Öl beläget i ett garage på Rörö ska flytta och växa rejält. Ny lokal i hamnen på Rörö och ett bryggverk på 1000 liter ska ge möjlighet att producera mycket mer öl.

Rörö ligger i Göteborgs norra skärgård och 2020 startade Thomas Alm tillsammans med Jesper Jensen Rörö Öl i garaget på Thomas tomt på ön. Men redan nu är det för trångt och efter att ha letat ett tag fick de tag på en ny lokal i hamnen på Rörö.

– Vi säljer slut på Systembolaget hela tiden och har fått restnotera vår öl, men det är svårt att hitta lokaler på ön. Men till slut kom vi på att brandstationen hade plats över, de behöver inte hela sin lokal, så vi fick loss lite över 30 kvadratmeter med 3,5 meter i takhöjd, säger Thomas Alm på Rörö Öl.

Så även det nya bryggeriet blir trångt även om takhöjden möjliggör samma lösning som Barlind Beer på en av grannöarna använt.

– Vi köpte ett brew tower, som är två kärl på höjden för att få plats. Det är på 1000 liter.

Jesper Jensen är den andra kompanjonen i Rörö Öl.

Det blir en rejäl uppgradering från det gamla bryggverket på 150 liter och även tankuppsättningen blir förstås mycket större. Tidigare hade de haft tankar på 160-200 liter, nu blir det två nya 1000-literstankar som tillsammans med fyra tidigare inköpta 500-literstankar ska matcha det nya bryggverket bättre.

– Det ska bli jätteskönt. En bryggdag är en bryggdag oavsett om du brygger 150 eller 1000 liter, så det är en väldigt trevlig uppgradering. Vi kommer att kunna producera 50000-60000 liter per år nu.

I år ligger den beräknade produktionen på 12000 liter men Thomas tror att de utan problem kan sälja det dubbla och sen finns det utrymme för mer tillväxt.

– Det är nödvändigt om vi ska kunna ta ut en rimlig lön. I dag är vi hobbykommersiella …

I de nya lokalerna ska de även få in en burklina, så det är inte säkert att den fjärde 500-literstanken får plats till att börja med. Men planerna stannar inte vid de dryga 30 kvadratmeter de nu fått tillgång till.

– Det finns plats för att bygga till. Hamnen är hyresvärd och de säger att det går bra. Sen är det väl upp till kommunen och vad den säger.

Om kommunen är välvillig så finns det även planer på ett taproom. Öns befolkning är inte stor, men på sommaren mångdubblas den.

– Vår gästhamn är en av de mest besökta i Göteborgsområdet och under pandemin har det varit en ökning. Det har vält av mängder från färjan.

– Jag tror att det varit en förklaring till vår framgång, det här många som provat på vår öl på restauranger här och sen köpt den på Systembolaget när de kommit hem.

I december eller senast i början av januari räknar Rörö Öl med att kunna börja brygga i de nya lokalerna.