Kopparbergs stämmer staten i Storbritannien

Kopparbergs tar strid om skatter mot den brittiska staten. Foto: Pressbild

Kopparbergs Bryggeri anser att det blivit diskriminerat och stämmer därför den brittiska staten för ett kryphål i skattelagstiftningen.

Kopparbergs säger i sitt skadeståndskrav att företaget förlorat miljarder i uteblivna vinster på grund av kryphålet.

I Storbritannien kan dryckestillverkare som importerar koncentrat med hög alkoholhalt och sen späder det undvika skatt som annars läggs på färdiga importprodukter.

Eftersom Kopparbergs Bryggeri importerar färdig dryck har de fått betala skatten och därmed menar man att bryggerier i Storbritannien fått en ”orättvis och olaglig” fördel.

Kryphålet kallas ”post duty point dilution” (PDPD) och fanns fram till 1993 även för öl. 2020 togs det bort helt och hållet efter att EU-kommissionen varnat för att det gick emot reglerna för statligt stöd inom unionen.

Under de år som skadeståndskravet gäller, 2014 till 2020, har Kopparbergs enligt egna uppgifter betalat motsvarande 2,6 miljarder i importskatt för färdiga dryckesprodukter.

En del experter tror att en fällande dom kommer att innebära att få stora konsekvenser, där många andra importörer kommer att följa Kopparbergs exempel.

Men från den brittiska statens sida säger man att det inte förekommit någon diskriminering och att inget hindrade Kopparbergs från att själva späda ut dryckerna i Storbritannien i stället för att importera färdig dryck.

Läs mer här och här (betalartikel).