Heineken köper bryggeri i södra Afrika

Heinekens VD Dolf van den Brink. Foto: Pressbild

Heineken planerar att köpa sydafrikanska Distill Group Holdings och med det följer bland annat kontrollen över Namibia Breweries Limited (NBL).

Inköpen ska integreras i ett stort företag med ett totalt värde av fyra miljarder euro eller motsvarande 40 miljarder svenska kronor.

– Vi är väldigt glada över att kunna föra samman tre starka företag i ett för att skapa det främsta regionala företaget, som är i ett perfekt läge för att kunna ta en stor del av tillväxtmöjligheterna i södra Afrika, säger Heinekens VD Dolf van den Brink, och kommenterar även specifikt köpet av Namibia Breweries Limited.

– Med NBL finns spännande möjligheter för att expandera marknaden för premiumöl och cider i Namibia och expandera det ikoniska Windhoek-varumärket bortom hemmamarknaden.

Affären måste först godkännas av myndigheter och aktieägare och innebär att Heineken stoppar in de förvärvade företagen i ett nytt företag tillsammans med sitt innehav i Heineken South Africa och andra verksamheter i Afrika, som Heineken kommer att äga 65 procent av. Resten går till de av Destills aktieägare som väljar att återinvestera i företaget.

Först nästa år räknar man med att affären ska vara slutförd.

Läs mer här.