Trots en positiv trend – Rörö öl avvecklas

Rörö Öl, det lilla bohuslänska bryggeriet i Öckerö kommun, som under senare år har haft ett tätt samarbete med den ideella föreningen Hönö Ölagille, kommer att avveckla sin verksamhet.

Tidigare i veckan gick grundaren och huvudbryggaren Thomas ”Palle” Alm ut med den dystra informationen till medlemmar i Hönö Ölagille:

 

”Vi har haft styrelsemöte i Rörö Öl AB nu och trots en positiv utveckling, med ökad försäljning, omsättning och vinst, så har vi konstaterat och beslutat att vi ska avveckla bryggeriet under kontrollerade former i år.”

 

Anledningarna är framförallt svårigheten att få tag i tillräckligt stora och ändamålsenliga lokaler för att kunna bedriva bryggeriets processer effektivt, och med plats för taproom, på den lilla ön Rörö med omkring 260 invånare. Men också att lönsamheten i branschen är svår.

 

– När till och med hantverksbryggerier dumpar priser på öl till en nivå som är omöjlig för oss som är små att hänga med på, ja då är det svårt. Sedan har vi kostnadsökningarna i och med alkoholskatten och på frakter, el och råvaror med mera, säger Thomas Alm.

 

Rörö Öl kommer att brygga ytterligare en omgång av sina dipa. Och det ljusa ölet i kölsch-stil, Smilla, vilka kommer att släppas på Systembolaget som planerat den 3 juni. Dessutom medverkar de på två festivaler; Majornas bryggeris ölfestival den 1 juni och till Brewskival åker de tillsammans med medlemmar i Hönö Ölagille med ett antal specialöl.

 

– Vi kommer att fullfölja alla åtaganden som vi har, vilket sträcker sig över sommaren. Det innebär att vi kommer leverera öl till våra kunder och sälja slut all övrigt producerad öl som vi har i lager.

 

Bryggeriet i hamnen på Rörö kommer att avvecklas under kontrollerade former och utrustningen kommer att läggas ut till försäljning.

 

– Men vi undersöker möjligheterna att fortsätta driva vidare själva bolaget ihop med Hönö Ölagille för att kunna släppa nya öl under varumärket Ölagille, genom kontraktsbryggning eller liknande.

 

Vad är ni mest stolta över under den perioden som ni hållit på?

 

– Det är att trots att vi startade precis när pandemin bröt ut på kort tid lyckades etablera oss på marknaden med populära öl som även fått väldigt bra betyg av bland annat Göteborgs-Postens Robert Lagerström. Men också att försäljningen gått stadigt uppåt och att vi hade gröna siffror redan efter två år, säger Thomas Alm.

 

Rörö Öl grundades 2020 av Thomas Alm och Jesper Jensen.

 

Läs också:

• Domen i ö(l)tvisten: Betala 250 000 kronor

• Efter domen – oväntad inbjudan