Edward Blom laddar för öl och hårdrock

Helgen den 24–25 maj förvandlas Lisebergs hamnområde till ölfestivalen MetAle. Den fryntlige gastronomen och kulturhistorikern Edward Blom är på plats för att presentera hantverksöl, som han älskat länge – och hårdrock, som han fått smak för senare i livet.

MetAle är tio mikrobryggerier från Göteborgs Ölgille som erbjuder provsmakningar, aktiviteter och underhållning på Liseberg – bland annat Odd Island, Akia och Beerium – medan metalbanden Mustasch och Lillasyster vrider upp volymen på scenen. Dessutom arrangeras en hel del andra ölevent i samband med tvådagarsfestivalen.

 

Edward Blom, som många känner igen från tv och olika evenemang runt om i Sverige, kommer att vara konferencier under en av dagarna. Hans roll är att guida besökarna genom två ölprovningar och hålla i tävlingar under lördagen. Han ser särskilt fram emot att upptäcka nya, spännande ölsorter från de lokala hantverksbryggerierna.

 

Hans kärleksaffär med god öl började tidigt:

– Jag började dricka öl när jag var 14 år och bodde en dryg vecka i Östtyskland. Innan dess hade jag varit lillgammalt snobbig och bara druckit vin.

 

Denna tidiga upplevelse ledde till en livslång passion för öl som inkluderar egen ölbryggning och omfattande resor för att utforska Europas ölkultur. Genom åren har Edward Blom även arbetat med öl- och bryggerihistoria, varit domare på Stockholm Beer & Whisky och sedan 2007 håller han regelbundet professionella ölprovningar för företag. 

 

När det gäller hans syn på Göteborg som ölstad, så anser han att staden visserligen har en rik historia när det gäller öl, men att det är dagens hantverksbryggerier som verkligen sätter staden på kartan. Han hyllar stadens kreativa utveckling och de många högkvalitativa öl som bryggs där.

 

– Historiskt har Göteborg inte varit en så märkvärdig ölstad som göteborgarna själva tror. Carnegie är ju helt enastående – det första svenska industriella bryggeriet som exporterade öl av hög kvalitet ut i världen. Men bryggerierna inne i staden var aldrig drivande i utvecklingen, där låg Stockholm långt före. Men idag är det något helt annat. När det gäller hantverksbryggeriscenen så är ju Göteborg ledande, säger Edward Blom.

 

Förutom ölprovningarna med Edward Blom, så kommer Simon Svensson från Beernews att hålla en lekfull ölsafari där han berättar om Göteborgs mat- och dryckeshistoria. Besökarna får också njuta av hård livemusik från Göteborg. På fredagen intar Mustasch scenen och på lördagen uppträder Lillasyster två gånger under dagen.

 

Edward Blom beklagar att han inte kan vara på plats för att sjunga med Mustasch på fredagen eftersom bandets frontfigur Ralf Gyllenhammar är ett fan. Sångaren har till och med tatuerat in Edwards Bloms porträtt på sin överarm – något som han först inte kunde tro var sant.

 

– Vi hade bara träffats en gång, men det var tydligen mina tidiga YouTube-klipp som han hade blivit så förtjust i. Han har berättat att han brukar visa dem när bandet hamnar i bråk och då blir alla sams igen, säger Edward Blom.

 

Själv har Edward Blom inga tatueringar, men om han skulle skaffa sig en så skulle det på något sätt ha med hans stora intressen i livet:

 

– När jag gick i gymnasiet var jag lite sugen på att tatuera in en bild av den tyske nationalskalden Goethe på överarmen. Jag var även nära att låta tatuera in ett kors på armen på en pilgrimsresa till Israel och Palestina, men idag har jag en gammal skruttig kropp som jag inte vet om den skulle bli så snygg tatuerad. Men då skulle det kanske få bli en Rochfort 10-flaska på magen, säger Edward Blom.

 

Du föredrar öl på flaska framför burk, varför då?

 

– För det första för att jag är gammalmodig och tycker att en flaska är mycket elegantare på bordet. Flaskor är bättre för att lagra öl och burkar läcker massa onyttigheter. Jag gillar inte heller att dricka direkt ur flaskan då det inte ger samma doftupplevelse. Men numera finns så otroligt mycket bra öl på burk, så jag kan inte uppehålla principen att aldrig köpa burköl. 

 

Har du något tips på en riktigt god kombination av öl och mat?

 

– Jag tror inte att jag sitter inne på någon hemlighet. Porter och ostron, porter och choklad, söta trappister och efterrätter, rauchbier och charkuterier, klosteröl och ost, veteöl och asiatisk mat. Allt är ju kända klassiker – men öl passar till allt!

 

Läs också:

• Hårdrock och lokal öl på Liseberg i maj