Ett kärt och sött belgiskt återseende, en kulturhistoriskt betydelsefull walesisk mild, rabarberlambic och habil vuxenpastry skickar undan benen på Beernews recensent den här veckan.
De Glazen Toren Lentebier
Ljus stark belgisk ale, Belgien, 9%, 99:90 kr, 750 ml, nr 10486
Ett kärt återseende för denna klassiska belgiska öl, som ibland klassificeras som saison och ibland tripel. Epitetet på De Glazen Toren Lentebier är mindre betydelsefullt, eftersom ölet står starkt på sina egna meriter. Det är fruktigt, brödigt, blommigt, örtigt och här finns även en mjuk honungssötma från alkoholen, det trots att bryggaren Jef Van Den Steen gjort det klassiska uttalandet ”I don’t like sweet beers, sweet is good for horses and elephants, but not for human beings”. Oavsett, ett lika rustikt som riktigt bra öl. (Flaska ej med i Systembolagets släpp men provad i annat sammanhang.)
Brains Dark
Mild, Storbritannien, 4,1%, 32:90 kr, 500 ml, nr 13146
Systembolaget släpper brittisk mild två veckor i rad vilket är en ömsint kärlekshandling från monopolet till den lilla men sektlikt entusiastiska svenska mildpubliken. Brains från Cardiff i Wales har en historik från 1882 och deras Dark (Mild) har en stark historik och koppling till Cardiffs hamnarbetare, manskörer och rugbyfans som alla gjort drycken till sin under åren. Underbar doft med fina estrar, mjölkchoklad och lättrostat bröd. Karaktären från doften återfinns i smaken som också har härliga toner av karamell och toffee. Mycket bra.
Gueuzerie Tilquin Oude Rhubarbe à l’Ancienne
Smaksatt lambic, Belgien, 6%, 99 kr, 375 ml, nr 12380
Gueuzerie Tilquin har bara blivit bättre och bättre under de 15 år som Pierre Tilquin har blandat sin lambic i Brabant. Oude Rhubarbe à l’Ancienne innehåller 240 gram rabarber per liter öl och smaken inleds med lite krut och fenoler som följs upp av fin syra, citrus och torra mineraliska toner och vacker brett. Snygg struktur och fin balans mellan syra och frukt. Det här är bra grejer.
Neon Raptor Brewing Co. Lost Cyclops
Smaksatt Imperial Stout, Storbritannien, 12%, 79 kr, 440 ml, nr 10534
Om man gillar pastry stout men är trött på kemifabrikssmaker och oraffinerad klumpig sötma så är det här ett köptips. En imperial stout med vit choklad, pistagenötter och honung låter möjligen stabbigt. Men här har Nottinghambryggeriet lyckats få till en rostad, smarrig och balanserad sötma. God vuxen-pastry.
Beak Brewery Leaf | IPA
Neipa, Storbritannien, 6,5%, 57:90 kr, 440 ml, nr 10323
Systembolaget har släppt en hel del neipa från den nya generationens brittiska bryggerier. Beak Brewery är ett av de mer omtalade. Deras Leaf är packad med Dorado, Eclipse, Mosaic och Idaho 7. Superfruktigt, exotisk fruktsallad och med en fluffig munkänska. Kompetent och väl sammansatt.
St Feuillien Triple
Trippel, Belgien, 8,5%, 28:90 kr, 330 ml, nr 1263
Tripeln från anrika och stabila vallonska bryggeriet St Feuillien. Den har kryddiga inslag av svartpeppar, koriander och en intressant ton av mint. Vissa alkoholtoner och inslag av torkad frukt samsas med lätta fenoler. Det är gott, men når inte upp till hyllplanet för Belgiens allra bästa triplar.
Basqueland Brewing Pink Flamingo
Smaksatt Berliner Weisse, Spanien, 5,2%, 39:90 kr, 440 ml, nr 10520
Fruktad berliner som innehåller hallon, passionsfrukt och hibiskus som ger en rosaröd ton. Parfymig med vissa rosévinsinslag, rosenblommor och balanserande syra. Ganska snygg men lättglömd.
Ska Brewing Mexican Logger
Ljus lager, USA, 5,2%, 25:90 kr, 355 ml, nr 13135
Ska Brewing började göra mexikansk lager långt innan det blev en subtrend bland USA:s hantverksbryggerier. Sötaktig majsdoft. Enkel, lättdrucken och somrig lager med fräscha citrusinslag. Något att imponera på barbecuefetischterna med under grillfesten.
Ej Provat:
Lindemans Pure Oude Gueuze
Gueuze, Belgien, 7%, 209:90 kr, 750 ml, nr 10843