Efter domen – oväntad inbjudan

Foto: Jeff Flindt

Beernews skrev nyligen om en konflikt mellan en ideell hembryggarförening och ett kommersiellt bryggeri på Hönö i Göteborgs norra skärgård. För föreningen ledde det oväntat till en inbjudan till Sveriges mest prestigefyllda ölfestival.

Den omskrivna konflikten, som handlade om rätten till ortsnamnet Hönö och förväxlingsrisk i lanseringen av kommersiellt bryggda öl, avslutades i marknadsdomstolen med att den ideella föreningen Hönö Ölagille fick betala 250 000 kronor till Hönöbryggeriet som ersättning för de rättegångskostnader som bryggeriet tagit på sig som en följd av att driva en process mot föreningen.

 

I Helsingborg satt Marcus Hjalmarsson, grundare av bryggeriet Brewski och ölfestivalen Brewskival, och läste om konflikten på Beernews. Han blev berörd och skickade över en del av sin lön och en inbjudan till föreningen att de var varmt välkomna till ölfestivalen Brewskival i sommar.

 

Berätta, hur tänkte du när du gjorde det?

 

– Jag tänkte inte något, jag kände snarare något. Medlidande, eller starkare än vanligt skit, så jag drog iväg en del av lönesaldot samt bjöd in dem till Brewskival. Vet inte om jag gjorde rätt eller fel, men det kändes jävligt bra, säger Marcus Hjalmarsson.

 

Thomas Jarlsmark på Hönö Ölagille fick mailet men trodde först inte det var sant:

 

– Vi trodde först inte att det var på riktigt. Vi mailade tillbaka och frågade om det verkligen stämde. När vi sedan förstod att det var sant blev vi naturligtvis jätteglada och samtidigt tacksamma då vi tänker att detta är deras sätt att visa sitt stöd till vår förening.

 

Vad kommer ni ta med er för öl till Brewskival?

 

– Ingenting är bestämt ännu, men vi tänker oss att pilotbryggverket får ”gå varmt” och att vi gör mestadels specialbrygder exklusivt för Brewskival. Om jag får välja så blir det någon ”äkta” West Coast IPA/DIPA och kanske även West Coast Pilsner.

 

Tiden efter att domen och dess turer kom till allmän kännedom beskriver Thomas så här:

 

– Vi är positivt överraskade och mycket tacksamma över det stöd vi fått runt omkring i landet och trodde inte att så många skulle engagera sig i den här frågan. Vi vill rikta ett stort tack till alla som har hört av sig till oss på ett eller annat sätt, vi är oerhört tacksamma för ert stöd.

 

Efter publiceringen hörde personer av sig till föreningen och ville bidra med ekonomiskt stöd via Swish, vilket resulterade i över 40 000 kr. Även föreningens medlemmar och anhöriga bidrog med ytterligare 85 000 kr vilket gör att föreningen fått in halva beloppet av 250 000 kronor.

 

Beernews passade på att fråga Marcus Hjalmarsson vilka andra svenska bryggerier som kommer till Brewskival i sommar.

 

– Inbjudna är Stigbergets Bryggeri, Omnipollo, O/O Brewing, Benchwarmers Brewing Co, Remmarlöv Gårdsbryggeri, Nynäshamns Ångbryggeri, Oppigårds, Unibärsum, This is how, Malmö Brewing, Klackabackens Bryggeri, Hyllie Bryggeri, Pomologik, Nyköping Brewing Company, Åre Bryggcompagni och Brekeriet, svarar Marcus.

Är det ok om vi publicerar vilka som kommer?

 

– Det är lugnt, det blir ju kul för dem att läsa det i artikeln eftersom alla inte fått en inbjudan än!

 

Läs också: 

• Domen i ö(l)tvisten: Betala 250 000 kronor