Hej hallå Desirée Jaks…

… Årets Kock 2023, som i och med vinsten fått möjlighet att brygga ett eget öl tillsammans med Spendrups.

Berätta, vad bryggde ni för öl?

 

– Vi har bryggt en ekologisk stout. Det är en ölstil jag älskar och som jag tycker har lite oförtjänt dåligt rykte. Dessutom passar den väldigt bra ihop med mat, så det kändes som ett givet val.

 

Hur kommer det sig att du har fått den här möjligheten?

 

– Spendrups är en av ägarna till Årets Kock och att ta fram ett öl är en del av vinsten. Tidigare år har ölet hetat ”Mästarpilsner” men i år bytte vi till ”Mästarbrygd” vilket öppnar upp möjligheter för framtida vinnare.

 

Hur har processen gått till?

 

– Jag träffade bryggmästare Richard Bengtsson och jag presenterade mitt önskemål och så pratade vi om smakprofilen. Jag ville ha ett öl som påminner lite om Guiness – inte för starkt, men smakrikt utan att bli tungt. Därefter tog Richard fram ett recept, vi möttes på deras nya bryggeri i Länna och gjorde en provbrygd på 400 liter. Jag var väldigt nöjd med resultatet, särskilt den lite citrusfriska beskan, så det blev bara små justeringar till den stora brygden som blev 5 000 liter med alkohol och 5 000 liter utan.

 

Har det varit lärorik?

 

– Verkligen, jag är intresserad av öl, men vi lärde oss väldigt lite om det i skolan. Roligast har varit att lära mig om råvarorna och hur smaken påverkas av när, hur och var humlen tillsätts. Eftersom vi också gjort den alkoholfri har det varit spännande att se hur alkoholen påverkar smaken.

 

Kan du tipsa om en riktig superkombination när det kommer till ert öl och mat?

 

– Jag har redan hunnit prova en massa fantastiska kombinationer. Men det här ölet gillar verkligen krämiga rätter. Jag har varit med på en dryckesturné som Spendrups har för sina kunder. Där gjorde jag en smörgåstårta med hummer, citronzest, libbsticka och en kräm på cheddarost. Det var otroligt. Och många som provade kombinationen imponerades över hur bra öl kan vara till mat.

 

Har du fått några andra reaktioner?

 

– Det verkar generellt som att färgen på ölet är lite avskräckande. Men så fort folk provar det är de positiva. Jag hoppas att jag under mitt år som Årets Kock kan sprida ordet om öl på ett bra sätt. Själv älskar jag allt öl och använder det både i och till mat. Jag känner mig väldigt peppad på att lyfta fram ölet som måltidsdryck på mina middagar. Det passar till mycket av den maten jag lagar.

 

Vart kan man dricka eller få tag i ölet?

 

– Dels är det tillgängligt på många restauranger, men det finns också i Systembolagets beställningssortiment. Det alkoholfria finns i dagligvaruhandeln.