Nya lagerns recept röstades fram av gillet

Jonas Utbults recept var det som vann när Hönö Ölagille skulle göra en lager tillsammans med Rörö Öl.

När Rörö Öl släpper Ölagille Öckerö så är det efter en utvecklingsprocess som få andra bryggerier lär ha tid med.

Hembryggarföreningen Hönö Ölagille och bryggeriet Rörö Öl började samarbeta i slutet av förra året. Gillet tar fram recept och Rörö brygger och säljer under namnet Ölagille.

Först ut var en IPA vid namn Bådevi som släpptes efter en viss försening i vintras, därefter kom en best bitter och nu är det dags för Ölagille Öckerö, en modern lager som släpps den 7 juni. Det är också det ölet som röstades fram som månadens öl.

– Det är en modern lager torrhumlad med mosaic. Det var lite lustigt, vi hade precis bestämt oss för det, när jag läste i Beernews att GBG Beer Week-ölet skulle ha samma torrhumling. Men den här blir inte lika mörk som den, säger Thomas Jarlsmark på Hönö Ölagille.

Thomas Alm på Rörö Öl tillsammans med Thomas Jarlsmark på Hönö Ölagille. Foto: Martin Josefsson

Det är inte han som har tagit fram receptet. Det har Jonas Utbult i föreningen gjort efter en lång urvalsprocess.

– Vi utgår från en specifik idé om vad vi vill göra för öl, sen kan alla medlemmar som vill brygga en sån öl. Därefter samlas vi och röstar fram det öl som är mest spännande, passar vår tanke bäst eller är godast, säger Thomas.

Den här gången var det alltså Jonas Utbults recept som vann. Det betyder också att det var han som fick besluta om namnet.

– Han ville ha nåt med anknytning till Öckerö och då sa vi att eftersom vi har många medlemmar där och ölet inte får heta Hönö så får det heta det i stället.

Det är också receptmakaren som har förstatjing på att vara med vi bryggningen, som sker på grannön Rörö i Rörö Öls nya bryggeri vid hamnen.

Förutom Bådevi, som bryggdes i ett mindre bryggverk och därför gick göras fler gånger, så är ölen one-offs.

– Det är inget som är hugget i sten, men än så länge tycker vi att det är kul att göra nytt hela tiden, så att så många som möjligt får chansen att göra sin öl kommersiellt, säger Thomas.

Men några pengar blir det inte till föreningen. Allt sker ideellt för att det är kul.

– Det här är en möjlighet som vi har, Thomas Alm på Rörö Öl är en medlem som har startat ett bryggeri och föreningen får nyttja det i den här samarbetsformen. Vi tjänar inga pengar och förlorar inga pengar.

– Det är också ett kunskapsutbyte som lär oss att starta och driva ett småskaligt bryggeri, samtidigt som vi hjälper Rörö Öl med kunskap och idéer.

Ölagille Öckerö släpps på Systembolaget i fyra närliggande butiker, men det blir även en del på fat.

– Vi kommer att ha en releasefest helgen innan den släpps på systemet på Franses på Hönö Klåva, sen tar Beefeater i Göteborg alltid ett fat, så det kommer att finnas där.