Ölagillets öl stoppat efter namnkonflikt

Thomas Jarlsmark, Mats Hansson och Thomas Alm. Foto: Montage

Rörö Öl och Hönö Ölagilles gemensamma öl Hönö Ölagille Bådevi IPA har stoppats på Systembolaget eftersom namnet Hönö är varumärkesskyddat.

Hönö Ölagille Bådevi IPA skulle lanseras den 2 december och är ett öl gjort i samarbete med Rörö Öl. Men innan ölet hann släppas så kontaktades Rörö öl av en juristbyrå.

– Jag kan bara säga att jag har fått ett brev från dem där de tycker att det är ett varumärkesintrång och ställer ett antal krav. Det kommer vi att svara på, säger Thomas Alm på Rörö Öl.

– Men vi gör vissa åtgärder och har stoppat lanseringen på Systembolaget.

Ordet Hönö är varumärkesskyddat för kategorierna öl och bryggerier samt alkoholfria drycker inom EU av Hönöbryggeriet, enligt European Union Intellectual Property Office, EU:s immaterialrättsmyndighet.

Ansökan lämnades in i april i år och registrerades i augusti. I oktober kom nyheten om att Hönö Ölagille och Rörö Öl ska samarbeta. Och nu har alltså Hönöbryggeriet reagerat.

– Jag har valt att skydda Hönö som varumärke. För mig faller det sig naturligt eftersom jag arbetat med varumärken i många år. Det ska inte finnas någon tvekan om att det bara finns ett öl med varumärket Hönö, säger Mats Hansson på Hönöbryggeriet.

– Mitt varumärke är det viktigaste jag har. Jag hoppas att fler bryggerier förstår vikten av att skydda sitt varumärke. Med tanke på allt arbete, engagemang, investeringar, marknadsföring och den risk som det innebär att driva bryggeri.

Han har varit i kontakt med Thomas Alm på Rörö och menar att saken är utagerad. 

– Jag och Thomas har kommunicerat och min uppfattning är att Rörö öl har agerat. Det finns inget otalt mellan oss.

Enligt Thomas Alm byter nu ölet namn och flaskorna märks om innan det görs ett nytt försök till lansering på Systembolaget i februarisläppet. Ölagille Bådevi IPA kommer den att heta då.

Under tiden ska ölet säljas på flaska och fat till krogar och restauranger, efter en manuell ändring av etiketterna.

Thomas Jarlsmark på Hönö Ölagille tycker att det är tråkigt att det slutade som det gjorde.

– Det är vårt namn och vi startade 2012-2013 som ett gäng hembryggare på Hönö, det finns ingen annan orsak till att vi heter så och det är lite synd att det inte får användas till ölet.

– Men föreningen heter fortfarande Hönö Ölagille och kommer att fortsätta göra det.