Hönö Ölagille ska göra kommersiell öl

Thomas Alm och Thomas Jarlsmark krokar arm i ett smått unikt samarbete mellan Rörö Öl och Hönö Ölagille. Foto: Martin Josefsson

Hembryggargänget Hönö Ölagille ska samarbeta med Rörö Öl för att få ut sina öl kommersiellt och få ett ”eget” ölmärke.

Hönö Ölagille och Rörö Öl i Göteborgs norra skärgård har samarbetat förut. Men då i samband med gillets populära hembryggningstävling där vinnaren fått brygga sin öl på Rörö Öl.

Nu formaliserar parterna samarbetet i ett avtal.

– På Rörö öl ser vi detta som ett bra sätt att komplettera vårt sortiment med nya sorter löpande samtidigt som vi tillsammans kan utveckla och stödja ölkulturen på öarna. Det finns en stor kompetens kring öl och ölbryggning i föreningen som vi också kan vidareutveckla ihop, säger Thomas Alm på Rörö Öl i ett pressmeddelande.

– Rörö öl är ett relativt nystartat bryggeri i Bohusläns yttersta skärgård med sex sorter i vårt egna varumärke som säljs i butiker och på systembolaget. Under vårt första år, trots att vi startade mitt under pandemin, så har efterfrågan varit långt över förväntan så nu expanderar vi vårt bryggeri under hösten och ökar kapaciteten ordentligt.

På Hönö Ölagille är man glada över möjligheten att få ut sina öl på Systembolaget och krogar.

– Många hembryggare går ju i bryggeridrömmar och som medlem i vår förening kan nu alla som vill, vara med i ett bryggeri och brygga öl tillsammans, säger gillets ordförande Thomas Jarlsmark.

– Som förening ägnar vi oss åt bland annat ölprovningar, hembryggning, bryggkurser, diverse träffar och tävlingar. Allt i syfte att främja medlemmarnas intresse och kunskap kring ölkultur och ölbryggning. Att vi nu kan lägga till bryggeriverksamhet till detta, breddar föreningen ytterligare.

Det första ölet från samarbetet heter Bådevi IPA och släpps i december.