Rockstjärnan som startar bryggeripub

Han har åkt på världsturne som hårdrocksångare. Skött pyroteknik åt andra stora band och drivit restauranger i Stockholmsområdet. Nu planerar Thomas Emblad för att öppna Stockholms största bryggeripub.

Det var i bandet Fatal Smile som Thomas Emblad fick prova på rockstjärnelivet under några år.

– Jag gick med 2007. De var inte så aktiva så jag tänkte att ”det kan man väl ha tid med”.

Men så gjorde man skivan ”World Domination” och den fick ett riktigt bra mottagande. Det resulterade i en lång turne med 360 spelningar runt om i världen.

– Det var en riktigt rolig tid. Man fick bocka av den där drömmen om att vara rockstjärna.

Därefter följde två skivor till, samt två världsturneer till. Sammanlagt gjorde han runt 1000 spelningar med Fatal Smile.

Bandet splittrades 2014, men Emblad har jobbat vidare inom musiken. Han har skött pyrotekniken åt band som Candlemass och The Poodles, och när Beernews får tag på honom på telefon är han i Schweiz där han jobbar som gitarrtekniker åt death metal-bandet Dark Funeral.

Men Thomas Emblad har också hunnit med en hel del inom restaurangbranschen. Under många år drev han Koh Phangan på Söder i Stockholm, och därefter Sjökrogen i Nynäshamn.

Nu är det alltså dags att ta steget in i ölbranschen.

– Jag har varit sugen på ölsvängen ganska länge faktiskt.

Det är ingen liten satsning han tänker sig. Nästa år öppnar han en stor bryggeripub i det gamla Slakthusområdet vid Johanneshov i Stockholm.

– Den blir väldigt stor, 875 kvadratmeter. Förhoppningsvis är vi i gång i augusti eller september nästa år,

Han har startat bolaget tillsammans med sin kusin Joachim Emblad och svåger Mattias Hällgren. Högsta prioritet just nu är det att hitta en bryggare, som ska vara med från början i projektet.

– Helst vill jag hitta en riktig profil. Gärna någon som gillar att ta ut svängarna ordentligt, säger Emblad.

Planen är att köpa ett 1000-liters bryggverk som ska vara placerat inne i restaurangen. När allt är i gång hoppas Emblad att den bryggare som han anställer ska få besök av många andra bryggerier.

– Jag vill att det ska vara som en permanent ölmässa hos oss. Jag vill bjuda in gästbryggare och göra olika event tillsammans, säger han.

Hans egna bryggarkunskaper är begränsande, han har en utrustning men beskriver sig som ”långt i från att vara proffs”.

Något namn är inte bestämt ännu. Slakthuset är upptaget och Emblad har funderat på en engelsk version som då blir Slaughterhouse Brewery.

– Men så hittade vi en järngris i källaren under renoveringen så vi har funderat på Iron Pig Brewery, säger han.

Förutom öl vill han erbjuda mat med hög kvalitet utan att bli för dyr. I stället hoppas han kunna locka många personer till sitt nya ställe.

– Det kommer behövas många gäster. Vi kommer garanterat ha den högsta hyran av alla bryggerier i Sverige, säger han.