Svinkul hobby blev till bryggeri

Det började som ett hobbyprojekt. Men så kom Beefeater Inn och ville ha deras öl på sina kranar. Det blev starten för bryggeriet Två Feta Grisar.

Vi kan väl ta det här med namnet direkt. Killarna bakom bryggeriet bestämde sig för att de inte ville ha med något personnamn eller ortsnamn när de döpte bryggeriet. Namnet kom till när de var och tittade för första gången på en lokal. Utanför gick det två grisar. Och ja, de var förstås feta.

– Vi ville ha ett kul namn så det fick bli så, säger Daniel Wasenack.

Från början hade man en bryggarförening. Men efter ett tag kom det önskemål från Beefeater Inn i Göteborg, som ville ha deras öl på sina kranar.

Det var ett erbjudande de inte vill tacka nej till, och så föddes Två Feta Grisar.

– Men vi konstaterade ganska snabbt att det tog väldigt mycket fritid. Det var inte roligt att lägga så mycket tid utöver det vanliga jobbet, vi kände att det inte skulle funka, säger Daniel Wasenack.

Därmed stod det nystartade bryggeri tidigt vid ett vägskäl. Antingen satsar men, eller så lägger man ner. Det blev en satsning.

– Nu jobbar jag halvtid på bryggeriet, och har ett bra schema från mitt andra jobb så jag kan brygga varannan vecka, säger Wasenack.

I lokalen i ett industriområde i Aröd står nu ett bryggverk på 1000 liter.

– Vårt mål är att brygga fyra gånger i månaden, men dit har vi inte nått ännu. Vi kan också brygga mindre batcher på samma bryggverk, ner till 300 liter, förklarar, Wasenack.

Även om Wasenack numera är anställd, så är det fortfarande ett lagarbete som ligger bakom bryggeriet. Att dela upp arbetsuppgifterna är ett måste för att hinna med att ha ett liv vid sidan av bryggeriet.

Två Feta Grisar har börjat få in sina öl på Systembolaget, och det är det som nu är huvudfokus för bryggeriet.

– Det lutar allt mer åt att vi vill satsa på det och lägga mycket öl på flaska. Sedan kan vi göra mindre specialbatcher till krogarna i Göteborg. Men det är svårare att få kontinuitet där, säger Wasenack.

Planen med satsningen är att trappa upp långsamt. En ny flaskningsmaskin är det senaste inköpet.

– Det dyker upp nya saker hela tiden och det är mycket att lära sig. Det är verkligen superkul att jobba med detta, fast i bland undrar man också vad man håller på med, säger Wasenack.