Snabb utveckling för ekologisk öl

Det dricks allt mer ekologisk öl i Sverige. Jämfört med 2010 säljs det i dag åtta gånger mer sådan öl i år. Men fortfarande är det långt kvar till den nivå som ekologiskt vin har nått.

Att välja ekologiska produkter blir mer och mer självklart för många svenskar. Det gäller förstås också vid besöken på Systembolaget. I dagsläget finns faktiskt hela 168 olika ekologiska öl i bolagets sortiment och det har förstås också satt fart på försäljningen.

Under tredje kvartalet 2010 sålde cirka en halv miljoner liter ekologisk öl på Systembolaget. För samma kvartal i år var den siffran drygt fyra miljoner liter.

– Vi blir allt mer medvetna om vad vi stoppar i oss. Dessutom har det ökande ölintresset också skapat en större efterfrågan från våra kunder på ekologiska produkter, säger Elina Yli-Torvi, pressansvarig på Systembolaget.

I takt med att kunderna vill ha mer ekologisk öl, har förstås också bryggerierna anpassat sig.

– Det finns absolut ett större intresse även från bryggerierna, säger Yli-Torvi

Ändå utgör det ekologiska bara cirka sex procent av den total ölförsäljningen, som landade på cirka 67 miljoner liter under det tredje kvartalet.

När det gäller vin har den ekologiska trenden kommit mycket längre. Sammanlagt under senaste kvartalet såldes 52 miljoner lite vin på Systembolaget. Men cirka 20 procent av den försäljningen bestod av ekologiska produkter.

– Intresset för vin har varit stort under en längre tid, ölintresset har vuxit rejält under de senaste åren, säger Yli-Torvi.

Vad krävs då för att räknas som en ekologisk öl? Ja enligt Systembolagets hemsida gäller bland annat följande:

”I ett ekologiskt öl är det alltid malten som är ekologisk, även om det är vanligt att också humlen odlats efter EU-reglerna.

Minst 95 procent ska vara ekologiskt framställt enligt reglerna. Fem procent av ett ekoöl, räknat på vikt, behöver alltså inte uppfylla kraven. För certifiering räcker det gott och väl med bara ekologisk malt.”