Regeringen vill förlänga alkoholstopp

Socialminister Lena Hallengren (S) vill förlänga alkoholstoppet på svenska krogar till mitten av februari. Foto: Pressbild.

Alkoholstoppet på svenska krogar gäller hela februari. Men nu vill regeringen även förlänga alkoholstoppet från 22.00.

Det är i en promemoria som skickats ut på remissrunda, som regeringen presenterar sina nya planer. Alkoholstoppet vid 20.00 slutar att gälla sista februari enligt dagens bestämmelser, och då återgår förbudet till att gälla till 22.00.

Regeringen vill nu förlänga det stoppet fram till 11 april. Det första alkoholstoppet från 22.00 infördes i november och med det nya förslaget närmar det sig ett halvår som krogarna tvingas att stänga tidigare än man själv önskar.

Branschorganisationen Visita är kritisk mot förslaget.

– Det är orimligt att regeringen fortsätter med ett näringsförbud som förstör jobb och företag över hela Sverige när till och med deras egna experter säger att restaurang är en säker miljö, sade Jonas Siljhammar, vd Visita, i ett pressmeddelande.

Det finns i dag inga garantier för att det tidiga alkoholförbudet från 20.00 tar slut vid månadsskiftet, och flera krögare som Beernews talat med tror på någon form av begränsning i deras verksamhet under hela våren.

Förslaget som skickats ut av regeringen ska ut på remiss, men så här långt har alla förslag som kommit från regeringen också blivit verklighet.