Pizza och öl ett stort lyft för Beer Factory

Bildspel

Bild 1 av 3

Öl och pizza har blivit en succé för The Beer Factory i Leksand.

I somras blev det succé. Nu hoppas The Beer Factory på att restriktionerna är borta till sommaren så att de kan locka med pizza och öl igen.

Bryggeriet startade 2013 och srivs av ett gäng entusiaster. Trion Tommy Malmström, Ture Eriksson och Dannis Wallbom sköter produktion men ingen av dom jobbar ens halvtid med bryggeriet.

Drygt 30 bryggningar på vardera 1000 liter blir det på ett år, och den produktionen räcker inte för att avlöna trion mer än för de timmar som nu jobbas. Men i somras tog man ett steg framåt som visade sig vara helt rätt.

– Vi gjorde en chansning egentligen, men vi köpte in en italiensk ugn och satsade på stenugnsbakad pizza vid våra ölkvällar. Vi valde riktigt bra råvaror och ryktet om våra goda pizzor spred sig snabbt, säger Eriksson.

I somras var det öppet två dagar per vecka. Bryggeriet ligger i en gammal bensinmack och det är i ett mindre hus på gården som man placerat ugnen och den är basen i den bryggeripub som snabbt blev populär.

– Det här ger oss helt andra möjligheter att sälja vår öl och vi har andra marginaler än på Systembolaget. Vi visste inte först hur många som skulle vara intresserade när vi inte hade så mycket turister, men lokalbefolkningen tog sina cyklar och åkte till oss. En del fick vända när det blev fullt, säger Eriksson.

Med coronavaccineringen i full gång i landet finns det förstås hopp om att kunna ha fler turister i Dalarna i sommar, och då kan det gå ännu bättre. Två kvällar i veckan kan dessutom bli fyra, för så stort är intresset.

– Det ska vara opretentiöst och avslappnat och jag tror folk kände sig hemma här. Det har blivit en nytändning för oss och många hör redan av sig och frågar hur det ska bli i sommar, säger Eriksson.