Bottenvikens brygger med kol i mäsken

Hans Olofsson från Kolektivet var med när det skulle göras öl med glödande kol på Bottenvikens Bryggeri. Foto: Privat

Lägg på ett kol. Eller flera. Det gör Bottenvikens Bryggeri, men det handlar inte så mycket om brådska som att göra sin egen variant av steinbier.

Bottenvikens är nu inne på tredje året med glödgad öl. Tidigare har det varit saisons men det här gången är det en pale ale med glödande kol i mäsken.

– Vi vill fånga någonting av det som finns runtomkring oss och det finns mycket skog. Min kompanjon Mattias Bergström hade besökt koltillverkaren Kolektivet i Kurkkio utanför Pajala. De gör en nördgrillarkol och vi tänkte att om vi tar deras glödande kol och slänger den i mäsktunnan så karamelliseras vörten och får lite röksmak. Så vi gjorde en provbryggning först och den blev bra med rökta toner och vi fick fram känslan av öl på bastuaggregatet. Så vi har gjort saison på det sättet i två år, men nu ville vi prova nåt annat, säger Joakim Nilsson på Bottenvikens Bryggeri.

Det blev Hans Olofsson, kolaren från Kolektivet, som fick bestämma vad det skulle bli i år. Han har en favoritparfym som luktar rök, björk och ananas och utifrån det kom killarna på Bottenvikens fram till att det skulle vara en pale ale denna gång.

Ölet ska heta Glödgad och släpps på Systembolaget i april. Det är inte färdigjäst än, men enligt Joakim smakar det lovande från tank.

– Har inte druckit Steinbier, men kan tänka mig att det smakar lite som det. Den är inte jätterökig som en rököl, det är mer subtilt. Men känslan av bastubad finns där, säger Joakim och utlovar en fortsättning:

– Jag tror att vi kommer att fortsätta att göra öl på det här sättet varje år. Vi har hittat en spännande metod och utvecklat handhavandet. Första gången vi gjorde det hade vi inget hår kvar på armarna – det har vi nu, så vi har i alla fall en säkrare process…

Lästips: Patrik Laine brygger med vrakgods i ölet.