Pandemin bromsar drömmen om bryggeri

Sonny Knudsen hembryggare. Foto: Privat

Veckans hembryggare Sonny Knudsen vill gärna starta eget bryggeri, men det får vänta tills pandemin är över.

Namn: Sonny Knudsen

Ort: Skene

Ålder: 52 år

Hembryggare sedan: 2013

Varför började du som hembryggare?

– Intresset för öl har funnits med ett tag, men det som väckte mitt intresse för ölbryggning på allvar var när jag träffade Erik Diaz på hans bryggeri strax utanför San Antonio i Chile. Där provade jag några riktigt goda öl och tänkte att det här vill jag också göra.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka?

– Det varierar lite vissa veckor brygger jag två gånger i veckan, sedan läser jag ganska mycket om ölbryggning samt om ölstilar och dess historia. Så i tid blir det ungefär 25 timmar i veckan.

Hur hittar du tiden?

– Jag brygger oftast tidigt på lördag och söndag morgon och är då färdig vid niosnåret. Då påverkar det inte övriga familjen särskilt mycket.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Där jag är idag med min hembryggning så känner jag inte att det är särskilt svårt, nu har jag en bra plats att brygga på samt möjlighet att jäsa kontrollerat.

Vilket av dina öl är de bästa du har bryggt?

– Jag borde säga att det är min Lindegaard Dunkelweizen som tog första pris i klass 6 veteöl på SM i Malmö 2016 och som i Stockholm 2017 blev vinnare i folkets val då efter att jag hade twistat till den med rostad kokos och vanilj samt rom. Men idag skulle jag säga att det är min tjeckiska Tmavé Pivo som jag bryggde innan jul. En mörk pilsner som är maltig med smaker som choklad, kaffe, nötter med mera. Och som är enligt mig ett trevligt helkvällsöl.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Svårt att svara ett öl här, men tjeckisk öl överlag och med det traditionella sättet att brygga dem på med dekoktionsmäskning samt med golvmältad malt, saazhumle med mera.
Att bli riktigt duktig på göra dem är en önskan.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?

– Att starta ett bryggeri är förmodligen en dröm man delar med många hembryggare, men som läget är nu med covid-19 som ställer till det för många bryggerier, så är det för tillfället ingen god idé att starta bryggeri. Det får vara en dröm ett tag till.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Mitt tips till andra hembryggare och då främst till nya hembryggare är att hitta bra literatur för hembryggning , läs på ordentligt så man får koll på det mest grundläggande i ölbryggning. Då får man en smidigare första bryggdag samt större chans att lyckas brygga ett gott öl. Man kan gott starta med enkel utrustning för att känna sig fram dem första bryggningarna.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare.

– Mitt värsta misstag var nog att jag bara bryggde 40 liter neipa till SM i Norrköping, för den tog helt slut på fyra timmar. Värsta olyckan var nog när vörten kokade över vid ett obevakat ögonblick vilket resulterade i att städningen vid bryggdagens slut tog betydligt längre tid.

Antingen eller …

Ljust eller mörkt: Mörkt

Kastrull eller bryggverk: Kastrull

Flaska eller fat: Fat

Pub eller hemma: Hemma

Session eller imperial: Båda

Surt eller beskt: Beskt

Reinhetsgebot eller omnipollo: Båda