Fritt fram att ha öppet sent för krogarna

Socialminister Lena Hallengren (S) var en av personerna som höll i presskonferensen. Foto: Pressbild.

Restriktionerna för öppettider på landets krogar tas bort 1 juli. Dessutom försvinner maxantalet i sällskap utomhus. Det meddelades under en presskonferens på måndagseftermiddagen.

Det var socialminister Lena Hallengren (S) tillsammans med kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) som höll presskonferens och på plats fanns även som vanligt Folkhälsomyndigheten.

Det viktigaste beskedet för restaurang- och ölbranschen handlade om att begränsningar när det gäller öppettider försvinner från och med 1 juli. Dessutom tas begränsningarna för antal personer i varje sällskap bort när det gäller uteserveringar. Inomhus gäller att sällskap upp till åtta personer tillåts.

Fortfarande gäller att man ska ha minst en meter mellan olika sällskap, både inomhus och utomhus. Dessutom gäller sittande förtäring, även det både inomhus och utomhus.

Detta är förstås viktiga steg för en bransch som kämpat hårt med restriktioner under lång tid.

Även andra restriktioner tas bort, bland annat är det från och med 1 juli okej att arrangera mässor. Där gäller dock fortfarande att antalet besökare och utställare ska begränsas, berättade Hallengren under presskonferensen.

När det gäller privata sammankomster tas begränsningen med antal personer bort. I stället gäller rekommendationen att man ska umgås så säkert som det är möjligt. Där rekommenderas bland annat att ses utomhus.

– Riskerna är inte över, vi måste fortfarande vara försiktiga. Men vi har lyckats att pressa tillbaka smittspridningen, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson under presskonferensen.

1 juni släpptes det på restriktionerna för barer och restauranger. Då försvann alkoholstoppet 20.00 och ersatte med den nya tiden 22.00. I båda fallen har krogarna också tvingats att stänga en halvtimma senare.