Regeringen tvingas utreda ersättningar

Socialminister Lena Hallengren (S) blir en avde ministrar som nu ska titta på ersättningar till barer och restauranger som tvingats stänga tidigare i coronatider. Foto: Pressbild.

Riksdagen har beslutat att regeringen ska ta fram ett förslag på ersättning till serveringsställen som tvingas stänga tidigare. Men regeringspartierna röstade emot förslaget.

 

I fredags beslutade riksdagen om nya större möjligheter för regeringen att ta snabba beslut om stängningar av tillexempel parker och köpcentrum. Men samtidigt togs också ett annat beslut.

En majoritet i riksdagen tog nämligen beslut om kräva ett regeringsförslag som ger kompensation för de barer och restauranger som numera tvingas stänga tidigare och avsluta alkoholserveringen redan 20.00.

Så här lyder beslutet:

”Riksdagen anser att rätten till ersättning bör göras mycket tydligare och att en verksamhet som drabbas av regeringens föreskrifter som meddelas med stöd av den nya covid-19-lagen eller lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen som huvudregel ska ersättas.”

Men regeringen som nu ska ta fram förslaget, röstade emot det här förslaget. Socialdemokraterna, Miljöpartier och Vänsterpartiet röstade emot det förslag som fick en majoritet i och med att Liberalerna, Centerpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna kunde skapa en majoritet.

Det finns ännu inga uppgifter om när förslaget ska vara framtaget, och det återstår förstås att se hur det utformas.