Provsmak och folköl blir riksdagsfråga

David Josefsson vill ha svar om provsmakningsbarer och regler för folkölsbutiker. Foto: Ronny Karlsson.

Situationen för provsmakningsbarer och folkölsbutiker blir en riksdagsfråga. I morgon ska den gällande alkohollagstiftningen tas upp i kammaren.

Det är moderata riksdagspolitikern David Josefsson som initierat det hela och han kommer att få svar av socialminister Lena Hallengren (S).

Josefssson skriver i sin interpellation att lagstiftningen är otydlig och leder till olika regler i olika kommuner.

”Frågan har särskilt aktualiserats i Göteborg där en folkölsbutik fick stänga i våras eftersom Göteborgs stad inte ansåg att det fanns utrymme i lagen för att arrangera folkölsprovningar, och i november uppstod en diskussion kring hur lagstiftningen ska tolkas kring ölprovningar på bryggerierna i Göteborg”.

Frågan som han vill få svar på är om socialministern håller med de lokala politiker i Göteborg som tycker att lagstiftningen för provsmakningar och folkölsbutiker bör ses över.

Beernews har under året skrivit en hel om reglerna för provsmakningsbarer, som under ett par veckor i november ledde till att de flesta bryggerier stängde ner denna verksamhet. I våras var det också en hel del diskussioner efter att folkölsbutiken Fölk fick lägga ner.