Politiker vill tillåta alkohol för take away

Det kommer flera förslag om att tillåta take away av alkohol i samband med att barer och restauranger tvingas att stänga tidigare. Foto: Pixabay.

Tillåt take away för alkohol i samband med köp av mat på restauranger. Det föreslår både Centerpartiet i Stockholm och Moderaterna i Malmö.

Det har varit stor uppmärksamhet på regeringens förslag som med stor sannlikhet mynnar ut i att det blir stopp för alkohol på svenska barer och restauranger efter 22.00. Det ska i så fall gälla från och med 20 november och fram till sista februari 2021.
Nu kommer flera förslag för att ge krogarna möjlighet till nya intäkter. Karin Ernlund, Centerpartiets distriktsordförande i Stockholm vill se en snabb förändring för att rädda krogarna.

– Regeringen måste därför nu snabbt införa en tillfällig lagändring som tillåter take away av alkohol från restauranger tillsammans med mat.Den tillfälliga lagändringen bör gälla under samma tid som förbudet mot utskänkning gäller. Annars riskerar många företag i branschen att gå under och anställda att förlora sina jobb, skriver hon på Aftonbladets debattsida.

Ernlund menar att det är fullt möjligt att genomföra om man bara vill, trots att Sverige har flera gällande alkohollagar att ta hänsyn till.

– Jag har förståelse för att det kan finnas motargument. Att det hotar det svenska alkoholmonopolet. Att EU-lagstiftningen sätter käppar i hjulen eller att man inte kan stifta en lag så snabbt. Men Sverige och världen har under det senaste året visat att det visst går att göra både tillfällig lagstiftning snabbt och att det går att göra undantag i annars viktiga principer.

Även Moderaterna i Malmö är inne på samma linje.

– Beställer man hem mat eller hämtar mat på krogen, vilket många gör nu, då ska man kunna få med sig dricka också, säger oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) till Sydsvenskan.