Alkoholstopp trots få smittade gäster

Anders Tegnell är nöjd med hur krogarna skött sig i corona-tider co Stefan Löfvén är medveten om att få smittor har spridit från de lokalerna. Foto: Montage/Pressbilder.

Stopp för alkohol från 22.00 och stängning en halvtimma senare. Så vill regeringen ha det. Men bara fem procent av alla coronafall kan kopplas till barer och restauranger.

 

Det är SVT som har granskat de coronafall som rapporterats in till Folkhälsomyndgiheten från landets smittskyddsenheter. 117 fall visar sig ha kommit från krogvärlden och det är bara fem procent av de totala fallen.

Trots det vill alltså regeringen från och med 20 november stoppa all alkoholförsäljning. från 22.00 och tvinga krogarna att stänga 22.30.

 Jag tycker att vi kan ta de få fallen som ett kvitto på att restaurangerna gör ett bra jobb för att följa de rekommendationer och det regelverk som finns på plats, säger Anders Tegnell till SVT.

Tegnell säger att den största smittspridningen sker i hemmet, på arbetsplatser och vid privata fester. Antalet privata fester kan tänkas öka när krogarna tvingas att stänga tidigt.

Branschorganisationen Visit reagerar också.

– Ja jag tycker att det är skandal att man fattar ett beslut på så vaga grunder. Och att det inte finns tydlig statistik som visar att det här skulle vara ett viktigt beslut för att minska smittspridningen, säger Jonas Siljhammar som är vd för branschorganisationen Visita till SVT.

Statsminister Stefan Löfvén (S) uttalar sig också och är medveten om de fakta som Tegnell lyfter fram.

– Jag har aldrig sagt att det var huvudproblemet eller att det här är den stora bulken men det är en del av problemet, menar Löfvén.