Pissölet – nu kan det vara på väg tillbaka

Pisner var ölet som fick en hel värld att få upp ögonen för återvinning. Nu kan ölet vara på väg tillbaka enligt Martin Thomsen på Nörrebro Bryghus. Foto: Ronny Karlsson.

Många öl har kallats för pissöl. Men få har verkligen varit det. Nu kan Nörrebro Bryghus mest uppmärksammade öl någonsin vara på väg tillbaka.

 

Det var 2017 som media över hela världen berättade om ölet Pisner som bryggdes av Nörrebro Bryghus.

Anledningen till uppmärksamheten var att det faktiskt var bryggt på malt där urinen från Roskildefestivalen använts som gödning. Den malten blev sedan till ölet Pisner och det blev uppmärksammat långt utanför Köpenhamn.

– Vi gjorde det för att sätta fokus på återvinning. Vi var med hos BBC och CNN och syntes över hela världen, säger Martin Thomsen på Nörrebro Bryghus.

Han beskriver det som att den öl som dracks på festivalen behövde komma ut i andra änden, och nu fick det bli öl igen. Givetvis hade man kontroll på hela processen, men alla förstod inte hur tillverkningen hade gått till.

– Det fanns en del som trodde att vi verkligen hade urin i ölet, men så var det verkligen inte. Vi ville visa vad man kan göra med rening och återvinning, säger Thomsen.

Miljötänk och återvinning är viktigt för Köpenhamnsbryggeriet och det är inte omöjligt att ölet kommer tillbaka.

– Vi har snackat om att göra det igen, det är lika viktigt i dag med återvinning. Men vi har inte tagit något beslut ännu, säger Thomsen.

Man jobbar även på andra sätt för att värna om miljön. Dravet blir till chips via ett företag man samarbetar med och ölet Wasted Opportunities bryggs med hjälp av överblivna croissanter och kanelbullar.