Godkänt sju gånger – sedan kom hot om vite

Masse Flohr och Cattis Ledius förundras över hur olika bedömningar det görs av Miljöförvaltningen i Göteborg. Foto: Ronny Karlsson.

Vid sju raka kontroller fick uteserveringen hos Haket i Göteborg godkänt. Men vid den åttonde fick man krav på vite om 50 000 kronor om den inte åtgärdades. Nu undrar ägarna Cattis Ledius och Masse Flohr vilka regler som gäller.

 

Under i princip hela coronapandemin har våra svenska barer och restauranger haft olika restriktioner. I Göteborg är det Miljöförvaltningen som sköter kontrollerna och som ska se till att alla restriktioner följs.

Vid en inspektion hos Haket i Göteborg för en tid sedan gjordes bedömningen att en del av uteserveringen inte hade tillräckliga avstånd mellan borden.

Detta trots att minst sju tidigare inspektioner gjorts utan någon anmärkning där.

– Den har sett likadan ut under hela året. De sade att de inte hade sett den med gäster tidigare men det stämmer inte. Det har suttit både 20 och 30 gäster där när de har varit här, säger Cattis Ledius.

Hon konstaterar att uteserveringen granskats minst sju gånger innan anmärkning, men nu var det alltså en annan bedömning som gällde.

– De måste ju jobba på samma sätt och i mejl till oss säger de att de gör det. Men så är det ju inte och det kan inte vara som att kasta tärning vid inspektioner.

Det hela slutar heller inte där.

I fredags var det dags för ny inspektion. Då godkändes den delen av uteserveringen som tidigare hade fått kritik. Men i stället fick den andra delen av uteserveringen, den som är mot Första Långgatan, kritik. Detta trots att även den ser ut som tidigare och har fått godkänt vid alla tidigare inspektioner.

– Vi får anpassa oss. Vi är inte någon stor kedja som har en massa advokater. Men man undrar ju hur vi kan bli ifrågasatta nu när restriktionerna inte är lika hårda längre, säger Ledius.

Hon skulle också gärna se att en del av gästerna tog mer ansvar för de regler som gäller.

– 98 procent av alla som kommer hit sköter sig jättebra. Men sedan finns det en del som verkar tro att vi varken har lagar eller restriktioner. För mig är det ofattbart att gästerna har noll ansvar.

Nu har förstås även den andra delen av uteserveringen justerats enligt de krav som kom från Miljöförvaltningen. Därmed borde Haket ännu en gång kunna passera de inspektioner som görs, även om de inte känner sig helt säkra.

– Man undrar ju, vad blir nästa grej nästa gång de kommer, säger Ledius.

Här kan ni läsa svaret från Miljöförvaltningen i Göteborg.