Här är länderna som brygger mest öl i EU

Tyskland brygger inte helt oväntat mest öl inom EU. Foto: Pixabay.

Inte helt oväntat ligger Tyskland i topp. Men ett par av länderna som hamnar på topplistan över mest bryggd öl hos EU-länderna är kanske lite överraskande.

 

Totalt bryggdes det cirka 32 miljarder liter öl i EU-länderna under 2020. Då ska man veta att produktionen ändå gått nedåt de senaste åren. I fjol minskade produktionen med åtta procent jämfört med 2019. Detta enligt siffror från EU.

Det bryggs också cirka en halvmiljard liter alkoholfri öl och den är inte med räknad här.

Inte helt oväntat bryggs det mest öl i Tyskland. 7,5 miljarder liter bryggdes det total på tyska bryggeriet och det motsvarar 24 procent av EU:s totala ölproduktion.

På andra plats hittar vi lite överraskande Polen. Där bryggdes det 3,8 miljarder liter öl under 2020, och det gjorde att man sprang ifrån Spanien. Där bryggdes det 3,3 miljarder liter öl, och 2019 bryggde de två länderna lika mycket. Framför allt beror det på att det bryggs mindre öl i Spanien.

Vinlandet Frankrike tar sig också in på topplistan och lite överraskande finns Rumänien med bland de sju nationer inom EU som brygger mest öl.

Den största procentuella ökningen av ölproduktion skedde i Slovakien. Där bryggdes det 25 procent mer öl 2020 jämfört med 2019. Andra länder som hade en positiv utveckling var Grekland, Litauen och Frankrike.

Men på många håll sjönk produktionen rejält. I Italien ska enligt statistiken ölproduktionen ha sjunkit med otroliga 46 procent, och även i Kroatien (-14 procent), Ungern (-13 procent) och Österrike (-11 %) bryggdes det klart mindre öl än 2019.

Här är länderna med störst ölproduktion i EU.

1. Tyskland 7,5 miljarder liter

2. Polen 3,8 miljarder liter

3. Spanien 3,3 miljarder liter

4. Nederländerna 2,5 miljarder liter

5. Frankrike 2,1 miljarder liter

6. Tjeckien 1,8 miljarder liter

7. Rumänien 1,7 miljarder liter