Så mycket tappar EU-bryggerierna i år

EU-ländernas ölförsäljning har sjunkit och tros sjunka ännu mer. Foto: Pixabay/Montage

Bryggerierna i EU-länderna har haft ett tufft år. Under det första halvåret försvann 20 procent av försäljningen och allt talar för att det blir värre än så.

Det var Pierre-Olivier Bergeron från organisationen Brewers of Europe som presenterade siffrorna för det första halvåret och dessutom en prognos för helåret 2020.

– Vår uppskattning är vi tappade runt 20 procent av ölförsäljningen under det första halvåret, sade han vid en konferens nyligen.

Han konstaterar att det skiljer mycket mellan de olika EU-länderna. I Estland till exempel har försäljningen sjunkit med sju procent, medan Portugal tappade hela 70 procent under årets första sex månader.

Givetvis har försäljningen påverkats av de olika ländernas restriktioner i coronatider. 15 av medlemsländerna har någon gång under året haft sina barer helt stängda, och alla andra länder har haft någon form av restriktioner. För Belgien inbar det till exempel att man tappade 55 procent av försäljningen under maj, juni och juli.

De preliminära siffrorna pekar på att det andra halvåret blir sämre än det första. Bergeron tippar att försäljningen totalt inom EU kommer att sjunka med 25 procent jämfört med 2019.

I flera länder har olika stöd presenterats, bland annat har skatten på öl sänkts på en del håll. Men de sänkningarna är temporära och om de tas bort kan siffrorna försämras ytterligare, enligt Bergeron.