Överklagat beslut stoppar kroghjälp

Krogarna i Malmö får vänta länge på besked om catering av alkohol till hemmen. Foto: Pixabay.

Catering i hemmen skulle rädda krogarnas ekonomi i coronatider. Men beslutet i Malmö överklagades av IOGT-NTO och nu kan det ta ett år innan beslutet verkställs.

Det var i november som Malmö kommun röstade igenom ett förslag som tillät så kallad microcatering, där restauranger skulle tillåtas att leverera alkohol hem till privatpersoner som beställt mat till alkoholen.

Beslutet togs med inspiration från Växjö kommun som tog ett liknande beslut under 2020.

Men trots att kommunen tagit beslutet, så dröjer ett eventuellt genomförande. Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO har nämligen överklagat beslutet till Förvaltningsrätten och där kommer det att ta tid innan ärendet behandlas.

– Handläggningstiden på kommunala mål är ungefär ett halvår till ett år. Det här målet är väldigt färskt, säger Matilda Schmidinger, jurist på förvaltningsrätten i Malmö, till SVT Skåne.

Moderate politikern Torbjörn Tegnhammar är besviken på överklagandet och hoppas på ett snabbare beslut. Poängen med beslutet var att hjälpa restauranger som kämpat med ekonomin i coronatider.

– Som jag ser det så är det ett ganska enkelt mål att avgöra. För vår del är det ingen tveksamhet om att det här beslutet har fattats på ett lagligt sätt, säger han till SVT Skåne.