Inlands jubilerar med jordgubbar i ölen

Inlands Bryggeri firar fem år mitt i värsta pandemin, men nåt ska göras så då satsar bryggeriet på en jubileumsöl. Foto: Inlands Bryggeri

Inlands Bryggeri firar fem år mitt i värsta pandemin, men nåt ska göras så då satsar bryggeriet på en jubileumsöl.

Det har varit ett tufft år för Inlands. När pandemin slog till förlorade man en del av försäljningen och blev tvungna att säga upp platschefen.

– Vi har överlevt men med förlust och mindre försäljning än 2019 när vi egentligen hade tänkt öka med 20-30 procent, säger Brigitte Hedberg som tillsammans med maken Louis Hedberg driver bryggeriet.

Sommaren i turisttäta Marstrand räddade till viss del situationen och sen har Inlands förutom att ha sina öl på åtta systembolag i trakten hankat sig fram på alkoholfritt och folköl i livsmedelshandeln.

– Vi är kvar ännu, vi får se hur det är om ett år… Det är synd, vi har byggt upp ett sånt fint bryggeri och har personal som gör ett superjobb – då vill vi inte avsluta det på grund av en pandemi.

– Samtidigt är vi en fas där vi måste växa, vi har mycket överkapacitet.

Men Brigitte berättar att det faktiskt rätat upp sig lite med försäljningen de sista månaderna.

– Vi är ändå hoppfulla. Det måste man vara – vi ger oss inte, vi kör! Vi är superglada att vi har åtta systembolagsbutiker och att många lokala mataffärer säljer vårt alkoholfria öl och våra folköl, säger hon.

Brigitte och Louis är även inblandade i ett bryggeri i Sydafrika, Patiala Brew & Q och det är därifrån inspirationen till jubileumölen kommer. Det är en amerikansk veteöl med riktiga jordgubbar och torkad hibiskus.

– Vi drack den i Sydafrika där bryggaren hade gjort den som en överraskning. Vi fick receptet och har försökt att härma den och skalat upp den från 20 liter till 1000 liter.

– Vi är lite konservativa annars men den här gången gjorde vi ett undantag och den blev jättebra. Fyllig av jordgubb och funkar som aperitif eller till ost.

Ölet som heter Valentin är klarrött i genomskinlig flaska och släpps i februari, lokalt lagom till alla hjärtans dag. Men Brigitte är inte säker på om det blir någon mer batch än.

– Vi är inte så vana att jobba med frukt. Vi får se hur reaktionerna blir. Men vågar man inget så vinner man inget.