Allt fler kommuner skippar krogstängning

Fler kommuner väljer nu att inte stänga restaurangerna vd 20.30 på kvällarna. Foto: Pixabay.

Lund och Ljungby var först. Men nu väljer fler kommuner att inte stänga restauranger vid alkoholstoppet och Visita uppmanar ännu fler att haka på.

Det var i förra veckan som Beernews berättade om Ljungby kommun och deras satsning på att inte stänga restaurangerna vid 20.30. I stället får man ha öppet hela kvällen, även om alkoholstoppet från 20.00 fortfarande gäller.

Det har gjort att restaurangerna kan ta emot gäster senare och dessutom inte behöver planera för att ha alla gäster ute ur lokalen vid 20.30.

Nu har fler kommuner beslutat sig för att göra samma sak. I Mora, Malung/Sälen och Rättvik får också restaurangerna hålla öppet till 22.30 utan något uppehåll under kvällen.

Branschorganisationen Visita vill nu se att fler kommuner agerar på samma sätt.

– Absolut. Läget är extremt och alla, även kommunerna, måste göra vad de kan för att rädda företag och jobb. Det här är ett sätt som underlättar, men man ska komma ihåg att de stora och viktigaste åtgärderna som att stöden betalas ut snabbare är en fråga som regeringen måste lösa, säger Visitas vd Jonas Siljhammar till sajten Besöksliv.

Han pekar på att allt fler menar att restaurangerna inte är en farlig plats när det gäller spridning av coronaviruset.

– Besöksnäringen befinner sig i ett mycket allvarligt och akut läge och det är bra och viktigt att även kommuner gör vad de kan för att stötta företagen och rädda jobb. Fler kommuner borde vara mer pragmatiska och inse att sittande gäster om max fyra per bord som till exempel tar kaffe efter maten inte utgör någon ökad risk för smitta. De kommuner som inte kräver utrymning och stängning har ju bedömt att det inte behövs enligt lagen.