Kommunen som inte stänger restauranger

Restaurangerna i Ljungby behöver inte stänga 20.30 utan kan ha kvar gästerna även efter att alkoholstoppet träder in på kvällarna. Bilden är inte tagen vid på en restaurang i Ljungby. Foto: Pixabay.

De allra flesta kommuner ser till att restaurangerna stänger 20.30 i dessa tider. Men inte i Ljungby, där kan gästerna sitta kvar fram till 22.30.

Kommunen där gör nämligen en annan tolkning av alkohollagen och de regler som gäller i coronatider.

– Vi bedömer att det inte finns lagrum för den stängningen vid 20.30, säger Per Svensson, sektionschef på individ- och familjeomsorgen.

Det innebär att den sista alkoholen serveras 20.00, men att gästerna kan sitta kvar och äta sin mat, samt beställa alkoholfritt, fram till 22.30. Det gör det förstås lättare före restaurangerna att ta emot matgäster även lite senare på kvällarna.

– Kommunledningen hade en träff med restaurangägare och det var där som de här tankarna väcktes. Vi har valt att inte följa de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten har gett i den här frågan, säger Svensson.

Alkoholstoppet från 20.00 infördes på julafton och gäller nu i första hand till 7 februari. Många restauranger kämpade med lägre intäkter och färre gäster under fjolåret och det nya alkoholstoppet riskerar att skapa många konkurser. Inte minst som de statliga stöd som utlovats i många fall ännu inte har betalats ut.

Men på restaurangerna i Ljungby är det i alla fall möjligt att ta emot gäster på ett annat sätt än hos de flesta andra kommuner, även om man följer alkoholstoppet från 20.00.

– Vi kommer att fortsätta göra så här så länge det inte framkommer att det finns något problem med det hela, säger Svensson.

Han nämner också att Ljungby sagt nej till den alkoholcatering i hemmen som tillåts i bland annat Växjö.