Nya ägarna ska få bryggeriet att växa

Inlands Bryggeri är sålt och ska flytta till Tjörn. Foto: Privatbild

När Inlands Bryggeri flyttar från Marstrand till Tjörn är det med stora ambitioner. De nya ägarna satsar på att göra Inlands till ett av de större hantverksbryggerierna.

Brigitte och Louis Hedberg har sålt sitt Inlands Bryggeri på Marstrand och nu går snart flytten av all utrustning till Stansvik på Tjörn.

De nya ägarna heter Christian Vorbeck, Joacim Lager och Johan Taaning och vi har pratat med den sistnämnde om framtidsplanerna för bryggeriet.

– Vi ska bli bland de största bryggerierna i Sverige. 90 procent eller fler av de som finns producerar mindre än 100000 liter öl per år. Ambitionen är att vi ska nå 200000 liter inom tre år, säger Johan Taaning.

Med sig i köpet får de befintliga kunder hos Inlands. Men de har även egna restauranger som blir kunder hos bryggeriet.

Tanken är att kunderna ska kunna köpa öl anpassade specifikt för dem. Som exempel nämner Johan en öl för Fiskekyrkan i Göteborg.

– En öl som passar till fisk och skaldjur skapad och bryggd bara för dem.

De nya ägarna har ingen egen erfarenhet av bryggerier, men Louis Hedberg, som tidigare ägde Inlands Bryggeri, är numera även delägare i det bolag som köpt bryggeriet.

– Louis är med oss från början och ska vara behjälplig så att vi hittar rätt från början.

Dessutom har de tagit in en bryggare som anställs för att ta hand om den dagliga driften.

Hur det blir med namnet Inlands Bryggeri är inte helt klart än. Men till att börja med verkar det hänga kvar.

– Det är för tidigt att säga. Inlands Bryggeri är ett starkt varumärke och Inland är ett gammalt namn för södra Bohuslän och som vi ligger nu passar det in på oss.

I maj är tanken att flytten ska vara klar och produktionen igång.

– Vi börjar brygga då. Målsättningen är att kunna tappa upp den första brygden innan midsommar. Vi får tillgång till den nya lokalen denna vecka och ska göra en del justeringar för att anpassa den för livsmedelsproduktion.