Systemet försöker stoppa Jeffreys app

Med appen Skål utmanade Jeffrey Pruitt Systembolaget. Det svenska alkoholmonopolet svarade med en stämning.

För ett par år sen lanserade Jeffrey Pruitt appen Skål för hemleveranser av alkohol i Stockholm. Idén fick han när han inte kunde köpa alkohol efter stängningstid på Systembolaget.

– Jag visste att det är alkoholmonopol här i Sverige, men jag trodde att det ändå fanns en tjänst som kör ut och levererar alkohol. Dagen efter läste jag att Systembolaget hade testat alkoholutkörning i mindre städer de senaste sex åren och att det var på gång att ändras i lagen för att det skulle förenklas. Det gjorde mig intresserad av att starta en sådan typ av verksamhet, säger Jeffrey Pruitt till Dagens Nyheter.

Han tog kontakt med Systembolaget för att se om det gick att få igång ett samarbete, men fick negativ respons och startade då verksamheten på egen hand.

En vecka efter lanseringen av Skål 2020 fick de ett mejl från Systembolaget med krav om att han skulle stoppa tjänsten, i annat fall skulle man ta till rättsliga åtgärder.

– Vi har aldrig velat utmana alkoholmonopolet eller på något sätt tävla med Systembolaget. Vi är inte ett alkoholbolag, vi är ett techbolag. Vi har inte lager med sprit utan vi är enbart en mellanhand och vi erbjuder mjukvara där kund och leverantör kan nå varandra, säger Jeffrey Pruitt.

Men Systembolaget blev dessutom Skåls första kund, om än genom ombud. En advokat beställde hem alkohol för att se hur tjänsten fungerade.

Dom meddelas den 20 april.

Läs mer på dn.se.