Kommun vägrar lyda beslut om catering

Louise Erixon, SD. Foto: Pressbild

Länsstyrelsen sågade catering med alkohol. Men kommunen tänker inte ändra på någonting, så striden går vidare.

Det är i Sölvesborgs kommun som det blåst upp till strid angående catering med alkohol till privatpersoner i deras hem. Beernews har i flera artiklar berättat om hur kommuner som Växjö och Malmö infört den typen av catering, och på samtliga håll har det funnits kritik.

Kritikerna menar att beslutet bryter mot svensk alkohollag, medan politikerna som står bakom den här typen av service menar att det räcker att cateringpersonal finns på plats när en flaska öppnas.

IOGT-NTO:s distriktsordförande JO-anmälde kommunen och Länsstyrelsen fick i uppdrag att titta på frågan. Nyligen kom Länsstyrelsen med hård kritik mot kommunen och den catering som införts.

Men enligt svensk lag behöver inga kommuner rätta sig efter Länsstyrelsens synpunkter.

– Som lagstiftningen ser ut idag kan vi inte göra något mer. Det verktyg vi har är att rikta allvarlig kritik, vi har inga fler, Johanna Duhlaku, funktionschef social hållbarhet på Länsstyrelsen i Blekinge, till sajten Accent.

I Sölvesborg har kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) inga planer på att ändra sitt beslut.

Så här står det i hennes svar till Länsstyrelsen:

”Med förvåning konstaterar kommunen att länsstyrelsen bedömer att kommunens beslut skulle kunna ses som tillåtelse för tillståndshavarna att bedriva detaljhandel av alkohol och en sänkning av åldern för att köpa alkohol. En sådan tolkning visar på ett lågt förtroende för kommunens cateringtillståndshavare och serveringsansvariga samt bristande kunskap kring det allmännas konsumtions- och beteendemönster. Detaljhandel med alkohol innebär penningtransaktion och överlämnande av produkt, typ Systembolaget.”

Införandet av catering med alkohol i hemmen har inte varit någon succé. I Malmö rapporterades tidigare i år att endast enstaka fall av sådan catering utförts.

Läs mer här.