Ny kommun satsar på catering med alkohol

Även Järfälla kommun ska tillåta catering med alkohol till hemmen. Foto: Pixabay.

I Malmö är intresset i princip obefintligt. Men nu har även Järfälla kommun röstat igenom att man ska godkänna catering med alkohol till privatpersoner.

Växjö var först ut med så kallad micro-catering, där det är tillåtet för restauranger att även servera alkohol i hemmen i samband med matbeställningar. Även Växjö och Malmö har infört samma regler, men i Malmö har intresset under den första månaden varit väldigt litet.

Nu har Järfälla kommun också tagit beslut om att tillåta den här formen av catering. Det är Sverigedemokraterna som lagt fram förslaget och man har fått med sog aliianspartierna i frågan.

– Det känns väldigt bra. Jag hoppas det här kan hjälpa krögarna. När vi tar friheter från folk måste vi göra det vi kan för att ge nya friheter till krögarna, säger Wilhelm Eriksson, SD, till sajten Mitt i Järfälla.

Frågan har utretts av Socialförvaltningen, som konstaterat att det är möjligt att införa den här typen av catering, men också i frågasatt vilket intresse som fiins. I dagsläget finns det ingen restaurang som har cateringtillstånd.

Inte oväntat är oppositionen kritisk, Socialdemokraterna är ett av partierna som gick emot förslaget.

– Vi är upprörda att det borgerliga styret med hjälp av Sverigedemokraterna lägger ett sådant här förslag som ökar möjligheterna till att dricka alkohol. Vi anser att det finns betydligt viktigare saker för förvaltningen att fokusera på, särskilt våld i nära relationer som vi ser har ökat under pandemin, säger Eva-Lotta Arenander.

Flera länsstyrelser runt om i landet har också riktat kritik mot denna typ av catering, och man menar att det inte är tillåtet enligt alkohollagen.