Fiasko för catering med alkohol i Malmö

Torbjörn Tegnhammar försvarar beslutet om micro-catering i Malmö, trots det svaga intresset. Foto: Montage.

Malmö kommun agerade snabbt för att införa catering av alkohol och mat till privatpersoner. Men någon större succé har det inte blivit. Under en månad har bara fyra beställningar gjorts.

Beernews har i flera artiklar berättat om hur Malmö kommun införde så kallad micro-catering, där restauranger får köra hem alkohol till privatpersoner i samband med matbeställningar.

Beslutet föregicks av kritik från bland annat Länsstyrelsen och IOGT-NTO överklagade beslutet till Förvaltningsrätten

Malmö kommun höll dock fast vid sin linje och nu har möjligheten funnits i en månad. Men det har inte direkt varit någon rusning. Kommunen har bemannat upp med extrapersonal för helgerna till en kostnad av 90 000 kronor, men under den första månaden har bara fyra beställningar gjorts. Två av dessa gjordes av moderata politiker som var med om att driva igenom förslaget.

– Krögare berättar att de vågar inte riktigt lita på detta. De är rädda för sitt serveringstillstånd som ju är krögarnas levebröd, säger Torbjörn Tegnhammar, en av moderaterna som drivit frågan hårt, till Sveriges Radio.

Socialdemokraten Katrin Stjernfeldt Jammeh är kritisk till att pengarna satsats på helgbemanning.

– Jag tycker att det är vettlöst att subventionera varje såld flaska med 20 000 kronor. Jag har inte hört en enda krögare som sagt att det här är avgörande för dom för att klara krisen, säger hon till Sveriges Radio.

Från moderat håll menar man att rädslan för att förlora sitt alkoholtillstånd för detta är överdriven och man säger att ingen ska bli av med ett tillstånd för något som det tagits politiskt beslut om. Länsstyrelsen står på sig och menar att micro-catering är olagligt.