Länsstyrelsen vill höja krav för catering

Länsstyrelsen i Skåne vill se höjda krav för micro-catering. Foto: Montage.

Stanna kvar under hela tiden som det äts och dricks. Så vill Länsstyrelsen i Skåne att micro-catering ska fungera. Men frågan är om Malmö kommun behöver bry sig om synpunkterna.

Det var under torsdagen som Malmö kommun beslutade att införa micro-catering med alkohol, och därmed öppna för att restauranger kan leverera såväl mat som alkoholhaltig dryck hem till privatpersoner.

Men hur ska serveringen fungera? Länsstyrelsen i Skåne har sin uppfattning klar.

– Begreppet serveringstid är centralt. Serveringstiden är den tid när förtäring av mat och alkohol pågår i lokalen eller i hemmet när det är fråga om catering. Om personal från cateringföretaget inte är kvar under serveringstiden så är det olovlig alkoholförsäljning, säger Christi Kara till SVT.

Men frågan är om Länsstyrelsens synpunkter har någon tyngd. I Växjö infördes micro-catering med alkohol i våras, och även där reagerade Länsstyrelsen. Men de reaktionerna förändrade ingenting. Kommunalrådet Oliver Rosengren (M) var tydlig.

– Det är bara slöseri med skattepengar. De kommer att säga vad de tycker men vi vet ju redan vad vi vill. Länsstyrelsen är inte en part i de här frågorna och kan inte ta det vidare, sade han till Beernews i somras.

Nu väntar med stor sannolikhet en hel del diskussioner om hur micro-catering ska fungera i Malmö.

– Om alkohol levereras hem till dörren och om personalen sen lämnar direkt så är det olovlig alkoholförsäljning. Om personalen är kvar och korkar upp vinet och därefter lämnar lokalen så bedöms det som en brist enligt alkohollagen, säger Christi Kara.