Länsstyrelsen sågar beslut om alkohol

Oliver Rosengren, th, har tidigare sagt att Länsstyrelsens synpunkter inte påverkar kommunens beslut. Foto: Privat.

Länsstyrelsen sågar beslutet. Men Växjö kommun har redan bestämt att man inte ändrar beslutet om att tillåta alkoholservering vid catering till privatpersoner.

Beernews har vid flera tillfällen skrivit om ärendet i Växjö, där kommunalrådet Oliver Rosengren (M) varit tydlig med att kommunen vill ha en generös linje mot de som söker olika alkoholtillstånd. Bland annat fick vinbaren Winenine rätt att servera alkohol i privatpersoners hem i samband med catering.

Det beslutet fick kritik av flera alkoholhandläggare och nu har Länsstyrelsen avslutat sin granskning av ärendet.

– Catering-firmor får servera alkohol tillsammans med mat vid privata tillställningar, femtio-årskalas till exempel. Restaurangen det gäller har tillstånd att servera alkohol, men de måste hela tiden ha kontroll över serveringen, så att de som dricker inte blir berusade och att alkoholen inte lämnas över till någon under 18 år. Det är samma regler som gäller för servering på restaurang. Det är här det har brustit. säger Pia Rönn Johansson på tillsynenheten i Kronobergs län till sajten Accent.

Man har också synpunkter på att kommunen i Växjö godkänner ansökningar om catering med alkohol via ett automatiskt mail.

Men Oliver Rosengren konstaterade i Beernews redan i somras att han inte tänker ändra något beslut.

– Det är bara slöseri med skattepengar. De kommer att säga vad de tycker men vi vet ju redan vad vi vill. Länsstyrelsen är inte en part i de här frågorna och kan inte ta det vidare, sade Oliver Rosengren då.

Han menar dessutom att kommunen inte alls ser lättvindigt på alkoholärenden.

– Vi har prioritet på att vara tuffa mot de som inte sköter sig och att se till att det inte finns någon organiserad brottslighet. Men vi vill inte stoppa vanliga människor från att få ta sig ett glas öl eller vin.