Svenska bryggerier får färsk USA-humle

Connie Dickinson besökte Brewers Beer Bar på Magasinsgatan förra veckan och i november kommer hon tillbaka för Frozen Fresh Hops BrewFest. Foto: Privatbild

Ett gäng svenska bryggerier ska vara med i ett spännande projekt som måste vara något av en dröm för många bryggare i Sverige: De ska få färsk fryst humle direkt från USA att brygga på.

Brygghus 19, Nyköping Brewing och Stigbergets Bryggeri har fått chansen att vara med i en satsning från humleleverantören Yakima Chief Hops. De ska brygga öl med humle som via frysen kommer direkt från fälten i USA.

– I USA görs det sånt väldigt ofta, de som är på roadtripavstånd hämtar humle direkt från fältet och brygger direkt. Men de 48 timmar som humlen klarar sig är för kort tid för europeiska bryggerier, säger Connie Dickinson på Yakima Chief Hops.

Så därför snabbfryser Yakima humlen i stället, vilket gör att den kan skickas till Europa. Det är första gången de gör det och i den här omgången är det citra, mosaic, simcoe och azacca som skickas över Atlanten.

Yakima Chief snabbfryser humlen innan den skeppas iväg. Foto: Pressbild

Just nu befinner sig humlen på båt och den 20 oktober ska den vara framme och sen fördelas på de totalt 85 bryggerier som är med i projektet i Europa.

Varje bryggeri brygger sen en öl på humlen, öl som ska vara med på ett gemensamt arrangemang, Frozen Fresh Hops BrewFest. I Sverige arrangeras eventet av Brewers Beer Bar på Magasinsgatan i Göteborg, men det blir inte bara de svenska bryggeriernas öl som serveras där.

– Det är de tre svenska och sen fyra danska. Gamma, Amager, Ebeltoft och To Øl kommer från Danmark, säger Connie.

Men hon kommer även att försöka få hem fler öl från andra delar av Europa.

– Det vore jättekul om jag kan få hit fler, jag vill använda alla kranarna på Brewers Beer Bar.

Så den som vill prova öl gjord på färsk amerikansk humle bör boka in den 26 till 28 november, för det är preliminärdatum för Frozen Fresh Hops BrewFest. Vi får återkomma med ett slutgiltigt datum.