Oväntat samarbete gav öl till matveckan

Bildspel

Bild 1 av 5

Daniel Flink och Anders Abrahamsson var värdar när Richard Bengtsson från Spendrups gästade för att brygga öl.

En torrhumlad farmhouse ale med kvejkjäst är kanske inte det första man förknippar med Richard Bengtsson. Men det var precis vad som bryggdes när han gästade Åre Bryggcompagni.

Bengtsson är i vanliga fall bryggmästare och högsta ansvarig för Spendrups ölproduktion och då handlar det till allra största delen om lageröl.

Men när han gästade Åre Bryggcompagni för ett samarbete blev det något helt annat.

– Hans nyfikenhet var en anledning till att vi ville gillade idén. Han sade att han hade fått läsa på en hel del inför den här bryggningen, säger Anders Abrahamsson.

Ölet kommer att vara en del av Åre Gastronomy Week, där Spendrups är en av sponsorerna, och ett samarbete var på tal redan i fjol. Men då blev det inget av.

– Vi träffade Richard och några till innan vi bestämde något och för oss var det viktigt att vi skulle göra något roligt. De ville göra något ekologiskt också, så vi fick en del hjälp med det, säger Abrahamsson.

Ölet som bryggdes under trettonhelgen är en farmhouse ale gjorde med kvejkjäst och dessutom har ölet torrhumlats.

– Jag provsmakade för första gången häromdagen och det var lovande. Det blir ett ganska maltigt öl med en ganska kraftig torrhumling, och jästen bidrar med lite toner av apelsin och aprikos, säger Abrahamsson.

Bryggdagen blev lyckad och nu återstår att se hur ölet tas emot under matveckan.

– Vi är väldigt olika som bryggare, men mötet blev ganska bra. Dessutom blev det här något han aldrig bryggt tidigare, säger Abrahamsson.