Petri tar namnstriden mot storföretaget

Petri Karhukorpi tar strid mot Ancher Brewring Company när det gäller namnet Steam Beer. Foto: Ronny Karlsson.

Anchor Brewing Company i USA vill att Steam Beer ska förknippas med det egna bryggeriet. Men nu tänker Coppersmith´s ta strid och ärendet ser ut att få prövas rättsligt.

Bryggeriet i Kalifornien ägs numera av japanska Sapporo och där finns förstås en hel del ekonomiska muskler. En hel del kraft satsas på att skydda namnet Steam Beer, som Anchor anser att bara de har rätt att använda.

Nu har man startat en process mot Coppersmith´s i Västerås. Efter några månaders korrepondens via mail kommer ärendet att tas upp av Patent- och registreringsverket.

Anledningen är att bryggeriets grundare Petri Karhukorpi varumärkesskyddat namnet ”Coppersmith´s The Steam Beer”. Det handlar då om ett öl som säljs på Steam Hotel i Västerås.

Karhukorpi har goda förhoppningar om att få rätt i frågan.

 – Vi har tidigare vunnit varumärke tvist mot en internationell stor dryckesproducent. Att motparten är betydligt större, innebär inte per automatik att de har rätt i juridisk mening, kommenterar Karhukorpi.

Anchor har också kommit med ett förslag på en förlikning i ärendet, men Karhukorpi är inställd på att få det hela prövat.

-Om de stora bolagen vill skydda sina varumärken, vill jag också det. Det här fallet är inte konstigare än så, båda parter vill skydda sina intressen. Den som vill hitta kompromisser, kan tyckas känner sig lite underlägsen, menar han.