Omnipollos visuella historia i nya boken

Karl Grandins bok Hypnagoga släpps nästa vecka. Foto: Per Englund

Karl Grandin, mannen bakom Omnipollos design, släpper en bok i dagarna. Och mycket handlar om det visuellt framfusiga bryggeriet.

Boken heter Hypnagoga och baseras på Karl Grandins olika konstprojekt, teckningar och bilder från tidigt 2000-tal till idag. Och då är förstås Omnipollos visuella uttryck en stor del.

– Mycket av det jag har gjort under de senaste tio åren har ju varit kopplat till flaskor och burkar. När jag bläddrade igenom materialet var det mycket dryckesrelaterade projekt och jag var tveksam till att sätta ihop en bok med en övervikt av sånt, säger författaren, men han kom på andra tankar:

– Jag tycker att det fungerar väldigt bra, det är kul bok att bläddra i med många fotografier från olika projekt och lite anekdoter omkring det.

Foto: Per Englund

Att det blev en bok alls var inte Karls egen idé. I stället var det i kyrkan som Karl mötte någon som blev frälst på hans konst. Kyrkan var den samma som idag är Omnipollos bryggeri och taproom.

På den tiden fanns ett annat bryggeri där, men också en utställningslokal, där Karl ställde ut sina bilder.

– Då var det en förläggare som kom förbi och sa att han ville göra en bok av mina bilder. En bok som samlade en massa grejor som jag har gjort. Sen tog det rätt lång tid att komma igång, det har ju hänt en del i världen, säger han.

Han tror inte att han skulle ha kommit på idén att skriva en bok på egen hand, än är han lite för ung för memoarerna.

– Det är klart, jag vill inte göra retrospektiv. Jag känner inte att jag är på väg att dö och jag hoppas att mina bästa grejor ligger i framtiden.

Foto: Per Englund

Boken är en ganska rejäl lunta på ett och ett halvt kilo sidor och eftersom Omnipollo under en lång tid varit en stor del av Karls liv så är bryggeriet framträdande även i boken.

Men den nya boken är faktiskt inte Karl Grandins första författargärning. 2013 skrev han en bok med Henok Fentie. Men det var en helt annat typ av bok, Brygg öl heter den.

– Den boken gick i princip ut på att Henok skulle visa mig hur man brygger öl i sitt kök. Vi var ganska färska då och förlaget ville att vi skulle göra nåt från vårt perspektiv.

– Både jag och Henok insåg kraften i att fler och fler bryggde hemma och vi stötte på många som var intresserade. Det skulle bli en crash course, lättläst med stor text och inte så tjock. Och om Henok kan lära mig att brygga hemma i köket så kan vem som helst lära sig det.

Men nu är det alltså den nya boken det handlar om. Och om någon undrar över namnet så har Karl en förklaring till det.

– Hypnagoga är det tillstånd man är i när man håller på att somna, när man rör sig mellan vakenhet och drömtillstånd. Jag tror alla upplever det och jag har ett väldigt aktivt sånt tillstånd. Det är underbart som inspiration och jag tyckte att det var ett bra namn. Det jag håller på med handlar mycket om att fantisera runt ämnen och sätta bild på drömmar.

Boken släpps i slutet av september och någon gång i oktober blir det releasefest i Omnipollos kyrka i Sundbyberg. Då släpps också en öl med samma namn.

– Det är en vanlig pale ale. När jag frågade Henok om den sa han att den var tidlös. Hög ambitionsnivå …