Omnipollos gäster får vara med på collaben

Henok besökte Track Brewing i somras och nu återgäldas besöket. Foto: Privatbild

Vanligtvis ser bara öldrickarna collabs i form av det färdiga ölet, men på onsdag kan man följa bryggningen när Omnipollo bjuder in engelska Track Brewing till sin kyrka.

Från Omnipollos taproom har man utsikt över hela bryggeriet och på onsdag kommer gästerna kunna se när Henok Fentie gör en collab med Matt Dutton, huvudbryggare på Track Brewing från Manchester.

– Det var vår vision från början att kunna stå i vår amfiteater och brygga collabs samtidigt som kranarna flödar med deras öl en trappa upp.

Med Track Brewing ska det bli humligt och starkt. Henok berättar att han började med en session-ipa i det nya bryggeriet och sen sakta rört sig uppåt i alkoholstyrka. Den här gången blir det riktigt starkt.

– Det blir en trippel-ipa, det är en fascinerande ölstil. Jag har ofta svårt att dricka trippel-ipa för att den rör sig mot gränsen för vad öl i den humliga kategorin klarar av vad gäller alkohol, säger Henok.

– Men vi har mejlat om receptet i en månad nu för att få balans i ölet och en maxad upplevelse och drinkabilitet.

Track Brewing stötte han på under en resa i England i somras. Han fick tips om att Track Brewing skulle ha landets just nu bästa cask och gick dit. Han blev kort sagt imponerad.

– Det var det sjukaste jag varit med om, de gör fenomenala cask och tillsammans med Cloudwater gör de humle bäst i England just nu.

Henok Fentie blev väldigt imponerad av Track Brewings cask ale. Foto: Privatbild

För den som i somras svettats litervis under en bryggning i Omnipollos kyrka inställer sig förstås frågan om hur det funkar med bryggning samtidigt som serveringen är öppen. Att det inte är sommar längre hjälper förstås till.

– Det beror lite på vilket skede vi är i. Det är ett relativt slutet system för att undvika fukt, men man känner doft och värme.

– Ibland är det en behaglig doft, men när vi kokar av dms luktar det burkmajs. Bryggare är vana vid det, men gästerna som kommer undrar vad det är som luktar.

Här är ölen som Track Brewing tar med sig till kyrkan:

Vale English Lager (4.2%)
Half Dome Pale Ale w/ Simcoe, Citra & Galaxy (5.3%)
New Vibration IPA w/ Galaxy & Idaho 7 (6.5%)
Lost in Motion DIPA w/ Idaho 7 Mash Hop, Citra Incognito, Spectrum & T90 (8%)
Top To Toe (Farm To Pint Collab) DIPA w/ Nelson, Motueka & Rakau (8%)
Turning Colours Gold Top DIPA w/ Idaho 7, Galaxy & Enigma (8.5%)

När Track Brewing sen lämnar Stockholm så är det det i riktning mot Göteborg där de både gör en TTO på Dugges Pils samt medverkar på All In Beer Fest.