Ölnytt i korthet

Klart med bryggpub, specialsläpp på bolaget, glutenfri dansk öl och en hel del annat. Här kan du läsa ölnyheter i kortform.

 

***

Qvarnens Brygghus i Nacka som vi skrev om för några veckor sedan har nu fått alkoholtillstånd. Detta efter en crowdfunding där intresserade fick vara med och bekosta alkoholtillståndet.

– Det har gått över förväntan. Det tog bara två veckor så var pengarna insamlade. Fantastiskt kul! tyckte Robert i vår intervju.

Lika glad är han nu när tillståndet godkänts.

– Ja, det är riktigt kul från början till slut, säger han.

– Jag har gått ut med information om att börja köra provningar från och med årsskiftet. Det har dock kommit in önskemål om att köra några provningar lite tidigare och det ska jag så klart försöka tillmötesgå.

Här kan du läsa vår artikel om det:

Gräsrötterna betalade för alkoholtillståndet

***

 

Grekiska kolgrillsbaren har 23 restauranger runt om i Sverige. Nu får de sin alldeles egen öl. Ölet heter Stavros, är en ekologisk lager och är bryggd hos Eskilstuna Ölkultur.
– Vi satsar på denna öl för att kunna erbjuda våra gäster det bästa från ölvärlden. Ekologiskt, närbryggd och hantverksmässiga metoder fick oss att välja just denna öl och samarbetspartner, säger Johannes Yalcin, inköpsansvarig på Grekiska kolgrillsbaren

***

Christian ”CC” Eikner kan vinna pris för sin ”Ölpodden”. Podden, som görs i samarbete med Carlsberg, är nominerad i klassen Konst&Livsstil”. I december koras vinnare i de olika klasserna för Svenska Podcastpriset. Här går det att rösta.

http://podcastpriset.daytona.se/

***

Ölprofilen Jens Skrubbe fortsätter att vara full med ideer. Nu är han med i en tävling arrangerad av bryggeriet Brussels Beer Project. Där får deltagarna skapa ett förslag på öl, och den som vinner får sedan sin öl bryggd. Här kan du rösta på hans öl.

http://www.beerproject.be/en/contest

***

Dugges Boxed Idjit har fått ett mycket bra mottagande av den svenska ölpubliken. Nu kommer den specialfatlagrade imperial stouten på bolaget. Ölen har legat på fat från ångermanländska Box Destilleri AB i elva månader. 2 december släpps den i det exklusiva sortimentet.

***

Den 1 december kommer Mikkeller American Dream bli glutenfri på Systembolaget. Ingredienserna är de samma, bryggtekniken är densamma och smaken är densamma men ölet är glutenfritt.
American Dream bryggs, precis som många andra av Mikkellers öl, hos det belgiska bryggeriet De Proef Brouwerij. Det bästa sättet att brygga ett bra glutenfritt öl enligt De Proef är att brygga ölet som vanligt och sedan använda sig av enzymer som kan bryta ner gluten.