Gräsrötterna betalade för alkoholtillståndet

När Robert Lagergren behövde 12000 kronor för att alkoholtillstånd för sitt bryggeri gjorde han nåt som kanske inte är så vanligt. Han startade ett crowdfundingprojekt. Två veckor senare hade han pengarna. Och lite till.

– Det har gått över förväntan. Det tog bara två veckor så var pengarna insamlade. Fantastiskt kul! säger Robert.
Robert driver Qvarnens Brygghus i Nacka på sin fritid och beernews.se har skrivit om honom tidigare. Han är nu hoppfull om att få tillståndet som ska få hans rörelse att utvecklas vidare.
– Det var många som ville komma på provsmakning på bryggeriet och jag ville ge dem en möjlighet att göra det. Så jag kollade upp vad ett provsmakningstillstånd skulle kosta. Och när jag fick reda på det spånade jag vidare på hur jag skulle kunna göra det utan att behöva betala ur egen kassa, säger han.
– Då kom jag på idén med crowdfunding.
Så han satte sig ner, tänkte igenom allting och satte det sedan på pränt.
– Sen körde jag! Tanken var att det skulle vara så små summor att det inte skulle svida i plånboken på dem som deltog och att de skulle få någonting för det.

Om tillståndet går igenom så kommer deltagarna i projektet få en visning på bryggeriet och en provsmakning på alla ölsorter.

– Om vi inte får tillståndet får de en bryggerivisning utan smakprovning, men om vi får tillståndet har de fått en billig ölprovning för pengarna.
Totalt har Robert nu fått in mer pengar än tillståndet kostar, totalt 13500 från ett 50-tal givare. Den som gav mest gav 1000 kr, men de flesta gav de 250 kronor Robert bett om. Överskottet kommer att gå till den årliga avgiften, något som han deklarerat redan innan för de som ville bidra.
Han rekommenderar gärna andra att använda samma metod.
– Absolut. Det är en bra metod där utomstående kan göra en gemensam insats och få något tillbaka. Och bidra till ett bättre Öl-Sverige samtidigt.