Nya regler ska göra livet lättare för krogar

De gamla reglerna för alkoholservering var för krångliga och normerande. Nu har de bantats.

Reglerna för alkoholservering blir tydligare i Göteborg efter ett beslut i miljö- och klimatnämnden i tisdags. Men ett förslag från Alliansen om dygnet-runt-servering röstades ner.

De regler som har gällt för restauranger och krogar som serverar alkohol i Göteborg beskrivs av miljöförvaltningen som för normerande och omfattande och därför klubbades nya regler som ska gälla framöver i tisdags.

– Dagens alkohollagstiftning är strikt nog och då ska inte Göteborg ha mer långtgående regler än vad som krävs enligt lagen, säger Ellen Österberg (L), vice ordförande i miljö- och klimatnämnden i ett pressmeddelande.

Alliansen menar att de nya reglerna är en del i dess fokus på ett förbättrat företagsklimat i staden.

– Många företag vänder sig till mig och efterfrågar större tydlighet och transparens från kommunens sida. Förhoppningsvis kan de nya riktlinjerna vara ett steg i rätt riktning, säger Gustaf Göthberg (M), ledamot i nämnden.

Dessutom föreslog Alliansen att alkoholservering ska tillåtas dygnet runt i Göteborg. Ett förslag man anser skulle gynna hotellverksamheter med frukostservering eller brunchrestauranger.

– Vi vill se en dygnet-runt-öppen stad, med fler människor på gator och torg, eftersom vi tror det skapare en tryggare stadsmiljö, säger Emmyly Bönfors (C), ordförande i Miljö- och klimatnämnden.

Detta förslag gick inte igenom i nämnden, men Alliansen har ändå inte gett upp hoppet om en frukostsnaps.

– Det kommer upp på kommunstyrelsen om några veckor och då hoppas vi kunna få med oss fler partier på vår linje, säger Alexandra Stenlund, pressekreterare för Centerpartiet i Göteborg.