Han skapade sajt som hjälper dig hitta öl

Timo Sivonen har skapat webbtjänsten systemizr.se. Foto: Privatbild

Systemizr.se heter en webbsajt som lever sitt liv lite skymundan i Ölsverige, men för den som vill hitta öl på Systembolaget är det en guldgruva.

Timo Sivonen heter mannen som står bakom sajten.

– Jag har varit intresserad av öl i några år nu tyckte att Systembolagets hemsida var lite för rörig. Jag ville ha nåt utan så mycket lull-lull, säger Timo om orsaken till att han startade sajten.

På systemizr.se kan man få en snabb överblick över kommande releaser på Systembolaget. Dessutom är sajten kopplad till ratebeer och untappd, så att man kan se betygen för respektive öl också.

Timo som är 33 år och från Ängelholm jobbar till vardags på prisjakt.nu som utvecklare, så kunskaperna som krävdes för att göra en sajt hade han. Och eftersom han brygger han eget öl, så hade han ölkunskaperna också.

– Jag satte igång att utveckla sajten i början av 2015 och släppte ut den ganska snabbt därefter. Jag gav länken till några kompisar och sen har den spridit sig av sig själv genom mun till mun-metoden.

Någon övrig marknadsföring har han alltså inte gjort. Systemizr har inte ens en egen Facebooksida.

– Jag gjorde ju den för mig själv, det var något jag ville ha för eget bruk. Men samtidigt är det kul när andra använder den också.

Och det finns andra. Drygt 400 unika besökare har sajten varje vecka. En siffra som enligt Timo ökar sakta men säkert. Och från besökarna får han feedback.

– De har tipsat om olika funktioner som de vill ha. Exempelvis att man ska kunna filtrera på sin butik och kunna se hur många som finns i lager.

Några annonser kan man däremot inte hitta på sidan. Timo är inte intresserad av att tjäna några pengar på den. Detta trots att han lägger ned mycket arbete, både administrativt på sajten och i den utveckling som krävs för förbättringar.

– Jag är inte så förtjust i det där med annonser. Jag hade servern redan tidigare och använder den till andra grejor, så den kostar ingenting förutom eget arbete, förklarar han.

Framtiden då, vad kommer det för nya funktioner på sajten?

– Ja, bland annat jobbar jag med att koppla samman användarstatistiken och ölen, så att besökarna kan se hur många gånger andra har klickat på olika öl. 

– Det kan ju vara lite hjälp om man är osäker själv på vad som är intressant.

Här kan du titta på systemizr.se

Edit: systemizr.se är numera beerizer.com.