Timo fick systemets advokater efter sig

Timo Sivonen har nu plockat bort Systembolagets öl från beerizer.com, men på ett eller annat sätt ser det ut som att de kommer tillbaka. Foto: Privatbild

Systembolaget har skickat advokater på ölsajten Beerizers innehavare och sajten får inte längre hämta öldata från systembolaget.se.

Beerizer.com är en tjänst där ölnördar kan hålla koll på öl i olika webbutiker, bland annat Systembolaget. Timo Sivonen skapade sajten 2015 och sedan dess har den växt en hel del, idag finns det 75 olika butiker.

Men Systembolagets öl försvann från Beerizer i fredags.

– Deras advokater mejlade mig för ett tag sen och frågade hur jag hämtade data. Jag sa som det var att jag skrapade (automatisk avläsning) sidan. De har inget öppet API så det finns inget annat sätt.

Advokaterna meddelade honom då att det bröt mot användarvillkoren på systembolaget.se och gav honom ett sista datum för att sluta skrapa sajten.

I användarvillkoren, som inte visas direkt för användarna, utan besökaren måste leta reda på dem, står det att man inte får använda sajten ”… för att samla in information från eller om Webbplatsen eller Appen i syfte att tillhandahålla funktioner eller tjänster relaterat till marknadsföring av, eller information om alkoholdrycker eller alkoholdrycksliknande preparat.”

Timo driver sajten på sin fritid och att ta upp en juridisk strid med Systembolaget är inte aktuellt.

– Man hade väl kunnat om man orkat, men jag har varken tid eller pengar utan kollar på andra alternativ i stället.

För det verkar finnas en väg förbi Systembolagets användarvillkor. Det är själva skrapningen som är otillåten, Systembolaget kan inte hindra någon från att publicera data.

– Jag kommer att förlita mig på att externa utvecklare skickar in datan i stället. Sen bryr jag mig inte om hur de får tag på den datan. Det är helt frånkopplat från sajten.

Hur än lösningen kommer att se ut så blir det ändå inte riktigt samma sak som idag. Allt hinner inte bli klart från starten.

– Jag tror att en första version ska vara klar inom en till två veckor, men lagerstatus och sånt prioriteras bort då.

Beerizer har idag drygt 30000 unika besökare i månaden, men Systembolaget är inte längre den viktigaste butiken. Nu växer sajten mest utomlands.

– Det är där framtiden finns för mig om jag vill satsa på det här som ett eget företag, Systembolaget kommer ju inte att betala mig för att få vara på sajten…

Systembolaget vill inte kommentera enskilda ärenden utan hänvisar bara till användarvillkoren.

– Enligt våra allmänna villkor gäller samma regler för alla våra användare – det är inte tillåtet att använda tekniska lösningar eller automatiska verktyg som exempelvis så kallade agenter, robotar, crawlers eller spindlar i anslutning till vår webbplats, säger pressekreterare Charlotte Näsström Morén.