Oli ser fram emot jobbet i Göteborg

Bildspel

Bild 1 av 3

Än så länge är det jobb i nuvarande bryggeri som gäller, men Oli Banks ser fram emot att vara delaktig när det nya bryggeriet ska byggas upp.

 

Göteborgs ölscen blir alltmer internationell. Det senaste tillskottet är Oli Banks som tagit steget från Beavertown till Stigbergets.

Engelsmannen har hunnit börja på sitt nya jobb och ser fram emot utmaningen.

– Jag hade lärt känna Lukas och Ivan på lite olika festivaler. Sedan var det en kompis i Stockholm som såg att Stigbergets sökte folk och rekommenderade mig att söka, säger Banks.

Han har utbildat sig till bryggare på universitetsnivå i England. Hans första jobb var på Magic Rock i Huddersfield med de senaste åren har han jobbat på Beavertown i London.

Men trots att Beavertown varit ett riktigt framgångsrikt bryggeri ville Oli Banks hitta en ny utmaning.

– Boendet var en stor anledning. Det är dyrt att bo i London om man vill bo centralt. Jag bodde billigt tillsammans med några vänner men det tog mig en och en halv timma att komma till jobbet på andra sidan London, förklarar han.

Långa arbetsdagar kombinerat med tre timmars restid gjorde att jobbet slet hårt på honom.

– Här är det åtta timmars arbetsdag, på Beavertown jobbade vi nio timmar och ofta mer än så. Jag älskade mitt jobb men började också att tröttna på det, säger Banks, som nu bor i en lägenhet med gångavsåtnd till bryggeriet vid Sjöfartsmuséet.

När han började på Beavertown bryggde de öl fyra-sex gånger per vecka, i dag bryggs det fyra gånger per dag. Nu väntar en liknande resa med Stigbergets, som inom kort börjar jobbet med att installera ett helt nytt bryggverk i nya lokaler.

– Jag är van vid det och har jobbat mycket med att brygga öl likadant varje gång. Där kan jag nog tillföra en del.

Han konstaterar att svensk öl växt sig allt starkare på senare år, och även i Sorbritannien har de ölintresserade koll.

– Om du gillar öl så har du koll på Stigbergets. Många pubar som säljer öl att ta med har Stigbergets öl, men de säljer ofta slut snabbt. Dessutom gillar jag bryggerier som Dugges och Beerbliotek och jag tycker att Brekeriet gör de godaste surölen utanför Belgien, berömmer Banks.

Såväl på Stigbergets som på Beavertown handlar mycket om modern öl, gärna med humlefokus. Det gillar Oli Banks även om hans första ölerfarenheter inte alls var med sådan öl.

– Jag växte upp på Timothy Taylors Landlord. Det var ganska avslappnat när det gällde åldersgränser där jag växte upp och vi drack den ölen från att vi var 15 år, säger han.

Då handlade det om cask, något han tror sig komma att sakna i bland i Göteborg. Men det var inte helt lätt att få tag på i London heller.

– Det är så många som har casköl men som inte kan hantera det. Det fanns kanske fem eller sex pubar i hela London som jag verkligen litade på när det gäller cask.

Nu är det jobb på Stigbergets som gäller och där väntar en spännande utmaning med det nya större bryggverket. Det lär bli mycket jobb även i Göteborg för Oli Banks, men han är redo.

– Det ska bli kul att vara med från början med det nya. Vi kommer att rotera mellan bryggerierna och alla kommer att vara på båda platserna, säger han.