Ölburkar i centrum vid helgens bytesträff

bIldspel

Bild 1 av 13

Per-Olof Ström och Siv Ström tog en paus medan Jaap Bolwijn packade upp sin samling med burkar.

Ett paradis för den som gillar ölburkar och dessutom lite av en resa i tiden. I helgen genomfördes Västbytet för 16:e gången.

Det är Sveriges Ölburksamlares Förening som står bakom evenemanget och visst byts det en hel del burkar och annat under träffen. Men mycket handlar också om kära återseenden, skratt och en hel del nostalgi.

– Vi blir 50-60 personer som kommer och ställer ut och det är jättebra, säger Josef Hornjak som är en av personerna bakom arrangemanget.

Träffen genomfördes för 16:e gången i närheten av Äspered utanför Borås och många är på plats under hela helgen. Även om de flesta gillar öl så är det inte själva drycken som står i centrum. I stället är det mest av allt fokus på burkar, men även flaskor och en massa annat finns att titta på. En hel del gamla reklamskyltar skvallrar om att det hänt en del med budskapen genom åren.

Många samlare fokuserar mest på äldre plåtburkar, men även nya burkar intresserar en del.

– Fler och fler satsar på burkar, det är svårt att hänga med i bland. Sedan har du Can-Man som åker runt till bryggerierna, som burksamlare blir man ju sugen på att jobba för ett sådant företag, skojar Hornjak.

Tobbe Johansson är en av samlarna på plats. Han är engagerad i Majornas Bryggeri, men gillar äldre ölprylar minst lika mycket.

– Jag har ett rum plus halva vardagsrummet fullt med grejer. Jag samlar på det som är från 70-talet och bakåt, säger han.

Att gå runt mellan utställarna blir lite av en resa i tiden och många burkar och skyltar påminner om mindre svenska bryggerier som bryggde öl för den lokala publiken en gång i tiden. Lite samma sak som det som nu händer i Öl-Sverige med andra ord.